Vizsgálatok Pécsen: újrahasználnák a hőerőmű pernyéjét

A pécsi önkormányzat kutatást folytat annak érdekében, hogy felderítsék: a pécsi hőerőmű korábban eltárolt hulladéka biztonsággal használható-e az ipar számára. Amennyiben igen, útjavítások vagy építőanyag gyártása esetén felhasználhatják a pernyét a baranyai megyeszékhelyen. 

A pécsi hőerőmű ma ugyan biomasszával működik, ez nem volt mindig így. A széntüzeléses időszakból visszamaradt mellékterméket, a pernyét Pécs egy nagy területén, a belvároshoz közel helyezték el. A melléktermékként keletkezett úgynevezett híg zagyot negyvenhárom hektáron terítették szét gátakkal határolt medencékben, amikor pedig ez kiszikkadt, földdel borították egy méter vastagon. A pernye használható lenne, ezért az önkormányzat áprilistól próbafúrásokat végeztet a területen.
 
 
A pécsi hőerőmű
A pécsi hőerőmű
 
 
Péterffy Attila, Pécs polgármestere közösségi oldalán tette közzé, hogy a szakemberek a felszínre került anyag vegyi összetételét vizsgálják, úgy gondolják ugyanis, hogy az egykori melléktermék hasznosítható lehet az útépítéseknél az útalapban, illetve az építőanyag-gyártásban a cement-, illetve a betongyártásban.
 
Az anyag nem elenyésző mennyiség, 3,5 millió tonnányi halmozódott fel belőle az évek során a Balokány mögött. A vegyi összetételét vizsgálják majd, a tervek szerint májusban megszületik a kutatások eredménye, a következő lépés ettől függ.  
 
2007 óta a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonában van a pécsi hőerőmű. Főként biomasszát használnak, van egy 49,9 MW villamos teljesítményű faapríték-tüzelésű blokk és egy 35 MW villamos teljesítményű, bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött kazán. A hőerőmű rengeteg háztartást, kórházat, iskolákat lát el távhővel.  

 

M. A. 

Fotó: veolia.hu