Újraéleszti a POSZT-ot a pécsi városvezetés

A Pécsi Országos Színházi Találkozó megszervezését tűzte ki célul a pécsi városvezetés. A pandémia miatt ugyan várhatóan nem a megszokott rendben és időben zajlik majd a fesztivál, de nem hagyják megtörni a tradíciót, és régi fényének visszanyerésén munkálkodnak majd. 

A tradicionálisnak számító POSZT Pécs kulturális életének jelentős eseménye. 2001 óta szervezik folyamatosan, az ország színész nagyjai lépnek fel, bemutatók színhelye, rengeteg színes előadás teszi naggyá a rendezvényt. A pécsi városvezetés most átveszi a szervezést, és mindent megtesznek azért, hogy a megfelelő feltételek teljesüljenek a megnyitáshoz.  

 

A Pécsi Nemzeti Színház

A Pécsi Nemzeti Színház

 

A pandémia miatt már tavaly sem tudták megrendezni a POSZT-ot úgy, ahogy azt szokás, az önkormányzat idén is változtatásokban gondolkodik, hiszen a járvány még tombol. Az évad előadások nélkül telt a színházakban, de mindenképpen törekednek a programok megfelelő kialakítására, színházszakmai szervezetekkel folyamatos együttműködést ígérnek. Az időpont még kérdéses. A POSZT forgatókönyvén elsősorban a POSZF Kft. ügyvezető igazgatójaként Moravetz Levente és szakmai stábja dolgozik majd az önkormányzat közleménye szerint.  

A POSZF, vagyis a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. gondoskodott eddig is a fesztiválról a Magyar Teátrumi Társaság ernyője alatt. Az MTT idén levette a kezét a pécsi fesztiválról, így kérdéses volt, lesz-e egyáltalán. Az önkormányzat közleményében azt írták, az MTT a jövőt illetően POSZF “végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.”  

A városvezetés viszont nem hagyja elveszni a tradíciót, így a színjátszás rajongói a jövőben sem maradnak a találkozó nélkül. 


 
   
Fotó: poszt.hu