Újabb életmentő műszerrel gyarapodott a PTE gyermekgyógyászati klinikája

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (KTP KK) Gyermekgyógyászati Klinikája újabb orvosi eszközzel gyarapodott, köszönhetően az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft-nek, valamint a Visszatérés Alapítványnak.

A gyermekklinika digitális, hordozható mellkas-szívóval gazdagodott, amivel a gyerekek sétálni is tudnak, ha állapotuk megengedi.
 
A mellkas-szívóval folyamatosan ellenőrizni lehet a gyermek tüdején a folyadék, levegő mennyiségét, ütemét
 
Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft célul tűzte ki, hogy jótékonysági vadászatain összegyűlt pénzből az ország 19 megyéjének gyermekosztályait fogják orvosi eszközökkel támogatni. Az első országos jótékonysági vadászatot 2019. december 27-én tartották, majd következő évben az itthoni minta alapján 2020. december 27-én Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is tartottak egyet.
 
A Visszatérés Alapítványt 1990-ben a PTE KK Gyermekklinika Sebészeti Munkacsoportja alapította annak érdekében, hogy mozgósítsák a társadalom erőforrásait a gyermeksebészeti eljárások fejlesztése érdekében.
 
Az új orvosi eszköznek a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban van fontos szerepe, amikor a gyermek tüdején, a mellhártyák között felgyűlik a folyadék vagy levegő, amitől nehézzé vagy elégtelenné válnak a légzési funkciók. Ilyenkor egy ún. drain csövet vezetnek be, ami egy szívóhoz van csatlakoztatva, mely segíti, hogy a folyadék vagy a levegő távozzon a tüdőről.

A mellkas-szívóval folyamatosan ellenőrizni lehet a gyermek tüdején a folyadék, levegő mennyiségét, ütemét.
 
A készülék átadásán jelen volt prof. dr. Decsi Tamás, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője, Móri Richárd, az OJV Baranya megyei stratégiai partnere, és Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei szervezet elnöke.
 
A digitális, hordozható mellkas-szívó készülék megvásárlását a Visszatérés Alapítvány finanszírozta.
 
BG
Forrás: MTI, Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft, PTE honlap
A képek illusztrációk