Új szakmérnöki szakirányú továbbképzést indít a PTE

A Pécsi Tudományegyetemen tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológiai szakmérnök szakirányú 2 féléves továbbképzést indítanak.

Az Európai Unió nyilvánosságra hozta 2020-ban hidrogénstratégiáját, amellyel a klímasemlegességi célok megvalósítását határozta meg 2050-re.
 
Vízből terveznek hidrogént előállítani
 
"A stratégia szerint zöld energiaforrásokat használva állítanának elő vízből hidrogént. A nap- és szélenergiából termelt villamos energiával előállított hidrogén, valamint az azt újra elektromos árammá átalakító tüzelőanyag-cella kap jelentőséget, ugyanis pl. a közlekedésben az akkumulátorokhoz hasonlóan a hidrogéntechnológiák ugyanúgy nem bocsátanak ki káros anyagot, viszont sokkal könnyebbek és gyorsabban tölthetők."
 
Ezek a tények, tették indokolttá, hogy a Magyar Kormány támogatásával a PTE konzorciumi vezetésével Nemzeti Laboratóriumot hozzanak létre, ahol tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológiai két féléves szakirányú továbbképzést indítanak 2022 februárban.
 
Dr. Kvasznicza Zoltán, a PTE MIK tanszékvezető elmondta, hogy olyan szakembereket fognak képezni, akik kellő elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek a tüzelőanyag-cellák és a hozzá kapcsolódó hidrogéntechnológiai berendezések megtervezéséhez, gyártásához, működtetéséhez és továbbfejlesztéséhez.
 
Hidrogéntechnológiai alapon működő járműveket már 2024-ben piacra terveznek dobni, de több hazai vállalkozás is elkezdett foglalkozni tüzelőanyag-cellás gépjárművek kifejlesztésén.
 
A képzésre legalább alapképzésben, műszaki vagy agrár területen mérnöki képesítéssel vagy mérnökinformatikus szakképzettséggel lehet jelentkezni.
 
Az azonos nevű szakemberképzésben legalább alapképzésben, műszaki képzési területen szerzett, nem mérnök szakképzettséggel vagy természettudományi képzési területen szerzett fizikus vagy vegyész végzettséggel, valamint fizika- vagy kémiatanári képesítéssel lehet részt venni.
 
A tananyagok összeállításában és az oktatáshoz szükséges eszközök összeállításában a tüzelőanyag-cellák fejlesztésében 16 éves tapasztalatot szerzett Koktant-Elektro Kft segített.
 
BG
Forrás PTE honlap, MTI
A képek illusztrációk