Új hibrid berendezést kapott a PTE Szívgyógyászati klinikája

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikája új és korszerű röntgenberendezést és hozzá tartozó ultrahang eszközöket kapott.

Cziráki Attila, a PTE Szívgyógyászati Klinikájának igazgatója elmondta, hogy az eszközbeszerzést a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Operatív Törzs támogatásával a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából fedezték, több mint 580 millió forint értékben.
 
Az új berendezésekkel még pontosabb képet kaphatnak a betegek állapotáról
 
A klinikán évente 7500 fekvőbeteget látnak el és 47 ezer vizsgálatot végeznek el. A Covid járvány szívgyógyászati szövődményei miatt jelentősen megemelkedett a kradiovaszkuláris akut és krónikus betegek száma, valamint az akut, mellék és utóhatásaként létrejövő esetek száma. Emiatt nyújtott be pályázatot a klinika a beruházás megvalósítására.
 
A hibrid labor műtőként és vizsgálóhelyként is funkcionál, melyet felújítottak az új eszközök beszerzése miatt, hogy még pontosabb képet kapjanak a betegek állapotáról.
 
Az új készülék alkalmas a koszorúér-festésére, a koszorúéren belüli manipulációra, többek között aortaműbillentyű-beültetésre és nyitott, motoros szívműtétek elvégzésére.
 
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, hogy a járvány ideje alatt elmaradt orvosi beavatkozásokat pótolni kell és nagy szerepe lesz a várólisták csökkentésében a pécsi klinika megújult laborjának.
 
A PTE úgy fogalmazott, hogy egy valódi high-tech színvonalat képviselő berendezéshez jutottak, mellyel tökéletes képet kaphatnak a beteg állapotáról, mindezt úgy, hogy a lehető legkisebb mértékben érheti sugárterhelés a beteget és a klinika személyzetét.
 
A projekt részeként mindemellett továbbfejlesztették a klinika eletrofiziológiai laborját, mely alkalmas a betegek invazív eletrofiziológiai ellátására és a koronavírus szövődményeként gyakran előforduló szívritmuszavar kezelésére is.
 
BG
Forrás: UNIVPÉCS, MTI
Képek: MTI/ Varga György