Új elektromos buszok állhatnak jövőre forgalomba Pécsen

Nyilvánosságra hozták a Zöld busz Program pályázatának nyerteseit, melyből kiderült, hogy 1,17 milliárd forint értékben 8 újabb elektromos busz állhat forgalomba Pécsen.

A Zöld Busz Program 2020 novemberében meghirdetett „Környezetkímélő, klímasemleges városi, elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére” elnevezésű pályázatán önkormányzatok, közlekedési szolgáltatók, valamint konzorciumai nyújthatak be támogatási kérelmet elektromos autóbuszok, önjáró trolibuszok, valamint a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kialakítására. Erre a felhívásra nyújtott be pályázatot Pécs és nyert el 1,17 milliárd forintot.
 
Új elektromos autóbuszok állnak forgalomba Pécsen 
 
A nyertes pályázatnak köszönhetően új korszak kezdődik Pécsen, mert a város buszállományának összetétele átalakul. A megújulás a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett együtt jár a szolgáltatási színvonal növelésével, valamint csökken a város légszennyezettsége is.
 
Ruzsa Csaba, Pécs külsős alpolgármestere szerint a városi buszok közel 20 százaléka elektromos meghajtású lesz, ami "jelentősen éreztetni fogja a hatását a pécsi levegő minőségében is".
 
Pécsen tavaly állították forgalomba az első 10 elektromos buszt, melyet 1,7 milliárd forintos európai uniós pályázati támogatásból szereztek be.
 
A tavalyi elektromos buszok átadásakor Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára közölte, hogy a 25 ezernél több lakosú településeken 2022-től csakis e-buszokat engednek forgalomba.
 
BG
Forrás: MTI, ZöldBusz, PécsAktuál
A képek illusztrációk