Tűzmadár Mohácson: új járműveket vásárolt a katasztrófavédelem

Összesen több mint egymilliárd forint értékben vásárolt speciális járműveket a pécsi székhelyű Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy támogatás segítségével. Mohácsra érkezett a Tűzmadár, amely egy magyar fejlesztésű járőrhajó. Emellett számos újítást hajtottak végre.  

1,2 milliárd forintos támogatást kapott a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. Az összegből több fejlesztést is végrehajtottak, többek közt speciális iparbiztonsági feladatokat ellátó járműveket és műszereket szereztek be.  

Többek közt mobil laborként funkcionáló gépjárműveket is rendbe állított a hatóság, amelyek egyfajta megelőző funkcióval bírnak. Segítségükkel a veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek kerülhetők el. Abban az esetben is bevethetők lesznek, ha valamilyen természeti és civilizációs katasztrófa történik, vagy a lakosság és anyagi javak védelmére lesz szükség.  
 
 
tuzoltas_hajokkal
Tűzoltás hajókkal
 

A gépjárműveken lévő műszerek a levegőből gyorsan és szakszerűen mutatják ki a veszélyes anyagokat és helyszíni mérések, elemzések végezhetők velük. A katasztrófavédelem példaként említi a kárterület határainak felderítését, vagy a meteorológiai helyzet meghatározását. 

Mindemellett vízanalitikai és vízmintavételi készleteket, bőr- és légzésvédelmi védőeszközöket, vegyifelderítő kézi eszközöket, sugárzás mérésére alkalmas műszereket is vásároltak.  

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint Mohácson például szolgálatba állt egy speciális járőrhajó is, amely a Tűzmadár nevet viseli. Ez egy magyar gyártású eszköz, a leírás alapján több mint tizennyolc méter hosszú, hatszáz lóerős hajó. Főként a veszélyes áruk vízi szállításának ellenőrzésénél vetik be. Ha szükséges, műszaki mentésre és tűzoltásra is alkalmazható lesz. 

 

M. A. 

Forrás: mti