Skill-laborhálózatot hoztak létre a Pécsi Tudományegyetem közreműködésével

Befejezték az országos skill-laborhálózat létrehozását, melyet az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségben valósított meg.

A konzorciumi partnerek közös célja volt, hogy a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságát növeljék a szimulációs skill-képzés gyakorlatának általánossá tételével. A projekt eredményeképp a három egyetemi központban (Debrecen, Pécs, Szeged) és a hozzájuk tartozó tizenhat megyei oktatókórházi laborban lehetővé vált a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások gyakorlati oktatása szimulációs környezetben.
 
Szimulációs környezetben gyakorolhatják a betegellátást
 
A projekt a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 13,5 milliárd forintos támogatásával valósult meg.
 
Korábban nem állt rendelkezésre az egyetemi klinikákon és az egészségügyi intézményekben a gyakorlati oktatáshoz szükséges demonstrációs bázishálózat, melyre hiánypótló megoldásként a skill-laborhálózat létrehozása vált szükségessé. A projekt kiemelt része volt az egységes oktatási program kidolgozása és bevezetése az ellenőrzés és minőségbiztosítás módszereinek megteremtése érdekében. A gyakorlati oktatáshoz módszertani kézikönyv, módszertani útmutató és oktatófilmek állnak rendelkezésre.
 
A skill-laborokban szimulációs eszközök segítségével valósághű körülmények között gyakorolhatják a betegellátást a szakdolgozók, orvostanhallgatók és egészségügyi szakképzésben résztvevők.
 
Európában először, hazánkban jött létre az első skill-laborhálózat, amely hozzájárul a nemzetközi kapcsolatok kiépítéséhez és összekapcsolásához.
 
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk