PTE: hatásos-e az orrspray a Covid ellen?

Nemzetközi vizsgálatban vesznek részt a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársai, melynek során terápiás gyógyszert fejleszthetnek a Covid-19 ellen. Egy orrspray összetevőjének hatásfokát vizsgálják és ha sikerrel járnak, magyar közreműködéssel gyárthatnak hatásos megelőző szert a koronavírust megfékezve.

Kifejezetten a koronavírus kezelésére fejlesztenének gyógyszert németországi kutatók a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium bevonásával. A cél az, hogy hatásos terápiás gyógyszert találjanak. A metódus nem újkeletű, a világ több pontján kísérleteznek a már meglévő gyógyszerekkel, hogy azok vírusellenes hatása bevethető-e a koronavírus ellen.

A WHO által engedélyezett oltásokon és a megelőzési modszereken (maszk viselése, kontakt csökkentése, gyakori és alapos kézmosás) kívül egyelőre nem ismert hatásos szer a Covid-19 ellen, ezt a hiányt igyekeznek betömni a gyógyszercégek és kutató laboratóriumok. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusainak közreműködésével végeznek a németországi kutatók intenzív kutatás-fejlesztést már nyár óta, a hazai tesztelés pedig hamarosan megindulhat Pécsen.  

 

Illusztráció

Illusztráció

 

A projektben az azelasztin-hidrokloridot vizsgálják behatóbban, amely orrspray-k hatásos antiallergiás összetevője. Az antihisztaminként ismert anyag a kutatók szerint hatásos szer lehet, ezért tanulmánnyal próbálják alátámasztani tézisüket. Az orrspray hatóanyagának köszönhetően a fertőzés korai szakaszában gátolhatja a koronavírus nyálkahártyán történő megtapadását, illetve a szaporodást is visszaszoríthatja. A vegyület hatásfokának bizonyításához viszont elengedhetetlenek a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek egy részét a Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték el. A pécsi klinikai tesztelés tervezését megkezdték a virológusok, a külföldi vizsgálatokhoz később tudnak becsatlakozni. A tesztelés és kísérletezés rendkívül összetett és hosszabb folyamat lesz, hogy pontos képet alkothassanak a vegyület tényleges hatásáról.  

Az osztrák, magyar és német kutatók úgy gondolják, hogy ha a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében és a jelenlegi járvány visszaszorításában - írta közleményében a Pécsi Tudományegyetem. 

 

M. A.