PTE: az etikus hackereké a jövő

Etikus hackerek képzéséről gondoskodik a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara. A mérnökképzésen kiemelten fontosnak tartják ezt a szakmát, napjainkban van rá a leginkább szükség.  

Az adatokkal való visszaélés korában elengedhetetlen, hogy a kiberbűnözésnek gátat szabjunk. Erre az egyik legmegfelelőbb módszer, ha úgynevezett etikus hackereket termel ki magából a társadalom. A Pécsi Tudományegyetemen már képzést is szerveznek számukra.  

A hackerek azok, akik általában adatot lopnak mondjuk zsarolás céljából, ennek etikus változata viszont épp ellenkezőleg cselekszik. A kibertér biztonsági réseire hívja fel a figyelmet, és tudásának köszönhetően fel tudja venni a harcot a bűnözőkkel. 2021 “legtrendibb” bűnözési formája az adatokkal való visszaélés, így az etikus hackerek munkája létfontosságú. 

 

Óvjuk adatainkat a kiberbűnözőktől

Óvjuk adatainkat a kiberbűnözőktől

 


A PTE is meglátta a lehetőséget az informatikusok elitjének számító etikus hackerek képzésében. Jelenlétük egy-egy cégnél sokkal biztonságosabbá teszi a vállalat védelmét, ipari működéseknél is nélkülözhetetlenek. Egyes felmérések szerint a legkeresettebb munkaerők közt vannak. A PTE-n a hallgatók is érdeklődnek a meghirdetett kurzusok iránt.  

Az egyetem mérnöki karán mérnök-informatikusok vehetnek részt a két féléven átnyúló kurzusokon. Az informatikus képzések biztonsági ismereteit gyűjtik össze. Kriptográfiát, programozást, számítógéphálózatok, adatbázisok, irányítási és automatizálási rendszerek létrehozását tanulhatják a diákok, az informatikai biztonság megközelítését szolgáló offenzív és defenzív szemléletmóddal ismerkedhetek meg.  

A képzés által a hallgatók megtanulják a legújabb “támadó trendeket”, és hogy mit engedhet meg magának egy etikus hacker és mi az, ami már nem jószándékú. A hallgatók később kiberbiztonsági konferenciákon is részt vehetnek, valamint nemzetközi etikus hacker versenyekre is lehet jelentkezni. 

 

M. A. 

Forrás: computerworld.hu