Pécsen egy applikációval küzdenek az ételpazarlás ellen

Pécsen eddig 5 helyen lehet féláron vásárolni megszabott időpontokban. A cél, hogy a megmaradt étel ne a kukában végezze, hanem olcsóbban hozzá lehessen jutni. Erre a problémára írtak egy alkalmazást.

Évente 1,8 millió tonna étel kerül kidobásra Magyarországon. A fiatalok nem bírták tétlenül nézni a pazarlást, ezért írtak egy applikációt, melynek lényege, hogy a pécsiek megnézhetik, hogy hol és mit kaphatnak meg féláron.
 
Féláron eladják a kimaradt ételeket
 
Egy térkép alapján a telefon felhozza, hogy melyik közelben lévő étterem vagy pékség vesz részt az akcióban. A városban egyelőre 5 ilyen pont van.
 
A Munch elnevezésű applikáció jelentése: majszolni, csámcsogni. Az applikáción keresztül a vendéglátóhelyek felajánlhatják kedvezményes áron az el nem adott termékeiket, így bárki kedvező áron hozzájuthat.  
 
"Ezzel mindenki jól jár. Nem kell kidobni a jó minőségű aznapi ételt, a vendégek pedig féláron ehetnek"- mondta el Kirill, a Munch egyik ötletgazdája.
 
Egy évvel ezelőtt a fővárosi huszonévesek indították el az ételpazarlás elleni küzdelmet, melynek már most hatalmas a népszerűsége. Jelenleg 6 város 200 vendéglátóhelye közül lehet választani az 50 ezer regisztrált vásárlónak. A kör napról napra bővül.
 
Azért örülnek a kezdeményezésnek a pékségek, menüztetők, kifőzdék és éttermek, mert így bevételük származik azokból az ételekből, amiket kidobnának a kukába.
 
Elsősorban a 18-32 közötti korosztály használja az applikációt, viszont egyre több családos és idős ember alkalmazza már.
 
BG
Forrás: PécsAktual