Óriási paleontológiai felfedezés Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem kutatói az Oslói Egyetem munkatársaival együtt fedeztek fel a Mecsekben szenzációs paleontológiai leleteket. Egy olyan komplett ökoszisztéma nyomaira bukkantak, amely világszinten is egyedülálló. 

Ősi tengeri életformák nyomaira bukkantak a Mecsekben. Egy komplett ökoszisztémát találtak a PTE kutatói, amelyek tenger alatti hőforrásokhoz köthetők. Kagylók, tengeri sünök, rákok éltek itt táplálék után kutatva nagyjából 132 millió évvel ezelőtt.  

 

Háromkarélyos ősrák, avagy trilobita

Háromkarélyos ősrák, avagy trilobita

 

Bujtor László, a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyetemi docense elmondta, hogy hasonlót már találtak az Antarktiszon. A mecseki felfedezés azért kapott óriási visszhangot, mert az itt talált fosszíliák sokkal nagyobbak, mint a másutt vizsgált, fajokhoz tartozó egyedek. Bujtor erről tanulmányt is írt a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című folyóiratba. A lapban korábban is jelentek már meg pécsi kötődésű paleontológiai cikkek, az elmúlt években fedeztek fel például a Mecsekben három új ősmaradvány fajt is.  

A Mecsek térsége tudományos szempontból kiemelkedő. A 130 millió évvel ezelőtt a Kárpát-medencében húzódó Pannon tengerben errefelé nyüzsgött az élet. A víz sekélysége miatt meleg, 20-22 fokos, a föld mélyén működő vulkanikus erőforrások miatt pedig igen táplálékdús volt. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a rendkívül színes ökoszisztéma egyedei hatalmasra nőttek.

 

 

M. A.

Forrás:mti