Nigériai üzletkötés vár a pécsi Magnus Aircraft Zrt.-re

Milliárdos üzletet készül kötni a pécsi Magnus Aircraft Zrt. a nigériai hadsereggel. A vállalat húsz repülőgép rendeléséről tárgyal, de később ez a szám ötvenre is nőhet. 

A vállalat különleges sportrepülőgépeket szállítana Nigériába, amelyek a pilóták oktatására is alkalmasak lesznek, valamint egy részüket a hadsereg bevetheti éles helyzetben, mondjuk felderítés esetében is.
 
Nigériában a Boko Haram nevű terrorszervezet erősödése miatt van szükség az aktívabb fegyverkezésre. A korábbi technológiai újításokra tett kísérletek csődöt mondtak: vagy anyagilag nem érte meg a nigériaiaknak, vagy a technológia nem volt kedvükre való. A Magnus Aircraft gépei azonban úgy tűnik, elnyerik tetszésüket. 

 

Repülőgép

Repülőgép

 


Több repülőgépgyártó céget ütne ki a nyeregből a Magnus ezzel az üzlettel. A pozitív fogadtatáshoz valószínűleg a nigériai magyar jelenlétnek is köze van. Emellett a gépek jóval hatékonyabbak és olcsóbbak, mint versenytársaik ajánlatai, hiszen a magyar gép 95-ös benzinnel is elrepül, míg a többiek gépei kerozinnal működnek - írja a Portfólió. A repülőgép emellett könnyű, csak 600 kilogramm, és technológiailag is fejlettebb felszereléssel bír.
 
A terv az, hogy a gépeket Nigériában szerelik össze, oda alkatrészenként szállítják majd. Ha a húsz darab géppel a helyi erők megelégednek, további harmincat is rendelhetnek majd. A végleges szerződéskötésre idén márciusban kerül sor a tervek szerint.  

 

M. A. 

Forrás: portfolio.hu