Nemsokára működhet a pécsi napelempark

Évekkel ezelőtt nyert pályázati pénzt a város napelempark kialakítására – a beruházás 2020-ra kész lett, de a helyszín módosult, a napelempark 2 hónap múlva elkezdhet működni.

A napelempark létrehozására 2016-ban nyert pénzt uniós forrásból Pécs – akkor még arról volt szó, hogy azt a Füzes dűlőben alakítják ki.
 
A beruházás 100 százalékos támogatással, önerő nélkül 2020-ban meg is valósult, s a létesítményt rákapcsolták volna a tervezett aquaparkra. Annak azonban közben megváltozott a helyszíne, Tüskésréten építenék fel – írta meg a pecsma.hu.
 
A napelempark tehát nem kezdette meg működését. Részben azért, mert az önkormányzat igyekezett előszöris megoldani, hogy a napelemparkból profitálhasspn, miközben nem kell visszafizetni a támogatás egy részét. Az uniós szabályok ugyanis kimondják, hogy amennyiben a város nem saját intézményét vagy cégét látja el a parkból árammal, hanem azt eladja a szabad piacon, a támogatás 40 százalékát önerőként állnia kell – tudatta a pecsma.hu.
 
Nemsokára működhet a pécsi napelempark
Nemsokára működhet a pécsi napelempark
 
Az igyekezetnek nem lett eredménye a szabályozási gondok és az energiaszolgáltatók ellenállása miatt, ezért a szabadpiaci értékesítés mellett döntöttek.
 
Ruzsa Csaba alpogármester beszámolt arról, hogy ennek ellenére a megoldással Pécs jól fog járni, mivel az EIB-hitelből, önerőként biztosítandó 230 millió forintot 2-3 esztendő alatt kitermeli a napelempark, Pécs számára nem veszik el ezt a pénz, a 2014-2020-as fejlesztési keretbe jut vissza, s azt már csupán egy konkrét, folyamatban levő projekthez szükséges hozzárendelni – erről a javaslatról a pénzügyminisztérium hoz döntést – írta a pecsma.hu.
 
Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a napelemparkot 2 ónap múlva beüzemelhetik.
 
B.A.