Lezáródott egy gyógyszeripari fejlesztés a PTE-n

Európai uniós támogatásból végzett kutatásokat a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és Általános Orvostudományi Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, melynek keretében új szintetikus molekulák tervezését és vizsgálatát tűzték ki célul még 2017. februárban.

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 1,275 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást adott a kutatás megvalósítására.
 
Motikondriális betegségekre kutattak gyógyszereket
 
A kutatás fő célja volt, hogy új gyógyszercélpontokat azonosítsanak, valamint gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületeket vizsgáljanak, fejlesszenek ki, ami megfelelő lehet a jelenleg még nem gyógyítható mitokondriális betegségekre.
A mitokondrium károsodása beindíthat egy olyan folyamatot mely a sejt pusztulásához és a beteg halálához vezet.
 
Kollár László professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy kevés gyógyszerrel lehet gyógyítani a mitokondriális betegségek kezelésére. A kutatási munka során eddig elért eredmények alapján esély van rá, hogy az új származékok és természetes vegyületek vizsgálatát követően olyan gyógyszereket fejlesszenek ki, ami hatékony lehet a betegségek kezelésére.
 
BG
Forrás: MTI, PTE Hivatalos oldala
A képek illusztrációk