Krónikus betegségeket gyógyító 3D-s elektronmikroszkópot szerzett be a PTE

A Pécsi Tudományegyetem a Krónikus betegségek gyógyítását segítő újgenerációs transzmissziós 3 D-s elektronmikroszkópot szerzett be. A mikroszkóp beszerzését, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 320 millió forint összegű támogatásából finanszírozták.

Dr. Seress László emiritus professzor, az eszköz beszerzését lehetővé tevő infrastruktúrafejlesztési projekt szakmai vezetője elmondta, hogy az új eszközzel nyert eredményekkel hozzájárulhatnak a társadalom széles rétegeit érintő betegségek pl. stressz, epilepszia mélyebb megértéséhez és elemzéséhez.
 
Sejtek közötti kommunikációt vizsgálják
 
A műszerrel végzett kutatások eredményeit a gyógyszerfejlesztés, anyagtudomány, nanotechnológia és bionika kutatási területeken egyaránt hasznosíthatják.
 
A szakemberek szerint a 3 D-s elektronmikroszkóp nemcsak az idegsejtek közötti kommunikáció leképezésére, hanem más sejtek közötti kapcsolatok vizsgálatát teszi lehetővé. A következő években várhatan megnövekszik az elektronmikroszkópia iránti érdeklődés más kutatócsoportok részéről is.
 
A műszernek helyet adó PTE Általános Orvostudományi Kar Központi Elektronmikroszkópos Laboratórium a dél-dunántúli térségben egyedülálló eszközhöz jutott. A PTE együtt fog működni a tudományos és ipari partnerekkel, ezáltal tovább erősödhet, bővülhet nemzetközi kapcsolatrendszerük is.
 
 
BG
Forrás: MTI, UnivPecs