Közösségi közlekedési koncepció készül Pécsen

A jövőben megnyíló európai uniós és kormányzati pályázati kiírásokon való hatékony szereplés érdekében közösségi közlekedési koncepciót készít a pécsi önkormányzat a következő hónapokban - közölte a baranyai megyeszékhely külsős alpolgármestere.

Ruzsa Csaba sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben mind az Európai Unió forrásaiból, mind a magyar kormány támogatásával lehetőség nyílik a települések közösségi közlekedésének fejlesztésére. A pécsi buszpark 183 dízel- és 10 elektromos meghajtású buszt számláló flottájának túlnyomó része négy-öt éven belül cserére szorul, ezért fontos, hogy mielőbb elkészítse terveit a helyhatóság. A pécsi önkormányzat szeretne minél sikeresebben pályázni a következő időszak - egyebek mellett buszcseréket is szolgáló - forrásaira, ezért átfogó közösségi közlekedési koncepció készül - ismertette.
 
pecsi-buszok2
 
A tervezést adatbázis felépítésével indítják el, ennek érdekében tizenöt pécsi buszon már elkezdtek felszerelni az utasszámlálást szolgáló okoskamerákat. A későbbiekben ezek segítségével minden járatra vonatkozóan adatokat szereznek majd. Emellett kilencezer pécsit is megkérdeznek arról, hogy milyen feltételek mellett, milyen módokon élne a közösségi közlekedés fejlesztéseivel - beleértve a buszok mellett a közösségi célú kerékpárokat, robogókat, járműmegosztó lehetőségeket is - részletezte Ruzsa Csaba. Terveik szerint tavaszra elkészül a társadalmi párbeszéden alapuló, egyetemi szakértők segítségével kialakított koncepció, így a város megalapozott tervekkel indulhat a kínálkozó forrásokért az Európai Uniónál és a kormányzati kezdeményezéssel megvalósuló zöldbusz-programban - mondta az alpolgármester.
 
MTI/T.D.