Koronavírus elleni hatóanyagot fejlesztenek a PTE bevonásával

A mohácsi Prophyl Kft. a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusaival közös kutatásfejlesztési projektben koronavírus elleni hatóanyagot fejleszt, melyhez a tojássárgáját használják fel.

A két intézmény több éve próbált együttműködési területet találni, ezidáig sikertelenül. A Covid 19 elleni hatóanyag fejlesztése miatt a kutatók és szakemberek most közös cél érdekében dolgoznak.
 

Lokálisan alkalmazható készítményként tervezik forgalomba hozni az ellenszert
 
A mohácsi Prophyl Kft. egyik fő profilja, hogy SPF-t (Specific Pathogen Free – Specifikus Kórokozóktól Mentes) illetve vakcinatojást állít elő, amit többek között vakcinák előállításakor alkalmaznak a gyógyszergyártók.
 
A cég szakterületének és a PTE SzKK speciális virológiai laboratóriumi hátterének köszönhetően egy ismert technika alkalmazásával ellenanyagot állítanak elő a koronavírus ellen.
 
"A kutatásfejlesztési projekt elsődleges célja, hogy IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, mindezt úgy, hogy különféle kombinációkban oltanak be koronavírus fehérjével – specifikus kórokozóktól mentes – csirkéket. Az oltást követően nem csak az állatok vérében, hanem a tojásaikban is megjelenik a specifikus IgY ellenanyag, mely megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából."
 
A pécsi virológusok kiemelt szerepet vállaltak a projektben, az ellenőrző vizsgálat és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek. A cég telehelyén fogják a mintákat levenni, viszont a vér és tojásminták tesztelését az SzKK-ban végzik.
Prof. Dr. Jakab Ferenc vezetésével keresik az IgY típusú, SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyagot, ami ténylegesen semlegesíti a Covid 19-et. Szeptemberben várhatóan elkezdik az állatkísérleteket is.
 
A fejlesztés alatt álló hatóanyagot a tervek szerint lokálisan alkalmazható készítményként juttatnák be a szervezetbe, ami semlegesítené a vírust.
 
Az együttműködés bizonyítja, hogy a tudomány és innováció jól alkalmazható a piacgazdaságban.
 
BG
Forrás PTE Honlapja
A képek illusztrációk