Kitárják kapuikat Pécs ikonikus kulturális létesítményei a koncertek előtt

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára országosan megnyitják a szolgáltatásokat, a kulturális rendezvények is hamarosan várják a szórakozni vágyókat. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben és a Kodály Központban is koncertekkel várják majd őket május 20-tól. A két intézmény repertoárja széles, a nyáron felpezsdülhet az élet a baranyai megyeszékhelyen.  

Ahogy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleményében fogalmaz, elsőként az idén 50 éves Oláh Kálmán, a hazai jazzélet emblematikus figurája lép fel az E78-ban. A kocertteremben a Metronóm Jazz Klub keretében rendezik meg Oláh koncertjét, rögtön május 20-án. A ZSÖK Pirogránit Esték programsorozata is újraindul, koncertek, művészeti előadások lesznek fényfestéssel egybekötve a Negyedben. 

Egy nappal később Falusi Mariann, Szűcs Gabi és Váci Eszter lép fel a Pop Swing & Soul formációban, május 22-én pedig egy felolvasószínházi esten Karinthy és kortársai elevenednek meg Csákányi Eszter, Elek Ferenc és Hajdu Steve tolmácsolásában Lovasi András közreműködésével - közölte a ZSÖK. Május 23-án Galaxis koncertre érkezhet a nagyérdemű. 27-én a Zagyva Banda lép fel a Pirogránit udvaron.  
 
 
Jazz zenész
Jazz zenész
 

Kiállítást is megtekinthetnek a kultúrára szomjazók, a Zsolnay-negyed m21 Galériájában május 20-én nyílik a Plakátok/Posters 7x75 - 75 éves grafikusművészek kiállítása című tárlat. Árendás József, Baráth Ferenc, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Helényi Tibor, Molnár Gyula és Pinczehelyi Sándor munkái tekinthetők meg. Május 22-től az Országos Kerámia Biennálé legfrissebb alkotásai is szemügyre vehetők a kerámiák szerelmeseinek.  

Dés László és Szinetár Dóra lépnek fel június 7-én a Kodály Központban, június 15-én Lajkó Félix és Balázs János koncertjére lehet jegyet váltani, de később a Pannon Filharmonikusok hangversenyei is láthatóak és hallhatóak lesznek.  

Fontos kihangsúlyozni, hogy a programok csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, 18 év alatt pedig igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében lehet részt venni az eseményeken. A maszk használata nem lesz kötelező, de ajánlott viselet lesz.

M. A. 

Forrás: mti