Készülnek a Zsolnay Fényfesztiválra, meghirdették a versenyt

Nemzetközi fényfestő versenyét hirdette meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. hétfőn. A szervezők optimisták és úgy látják, a nyáron megrendezhetik a sokakat vonzó, látványos eseményt. A világ minden tájáról várják a fényfestőket, a munkájuk a leglátványosabb eleme lesz a fesztiválnak.

Július elseje és negyedike közt szervezné a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Zsolnay Fényfesztivált. Bíznak benne, hogy a tavalyival ellentétben meg tudják tartani a rendezvényt. Ennek örömére március elsején meghirdették a nemzetközi fényfestő versenyt, amelyre a legnevesebb művészek jelentkezéseit is várják. Modern, 3D fényfestést is terveznek a 2021-es eseményre.  
 
 
Fényfestés
Fényfestés
 
 
A művészek pénzdíjazást is kapnak a győztes munkáért, amely a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny néven fut majd. A pécsi Székesegyház kivilágítására lehet pályázni, 3D pályaműveket várnak majd rövidfilmes kategóriában. A ZSÖK közleménye szerint az épület homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel. 
 
Április ötödikéig lehet jelentkezni a versenyre, az úgynevezett előzsűri pedig a beérkezett pályaművek közül a tíz legjobbat választja ki. Ezek részt vehetnek a fesztiválon, a legjobb ötöt pedig majd egy későbbi időpontban választja ki egy öttagú, nemzetközi zsűri. A kivetített alkotások készítői fejenként 1000 euró díjazásban részesülnek. Közönségdíjas és egy fődíjas alkotás lesz még.  
 
Egyelőre azt tervezik a szervezők, hogy hagyományos úton rendezik meg a fesztivált, de természetesen számolnak a lehetőséggel, hogy a járvány megfékezése érdekében nyáron még nem lesz lehetőség erre. Az online fesztivált is kilátásba helyezték, ahogy az időpont csúsztatását is.  

 

M. A. 

Forrás: mti