Innovációs park épül Pécsen 30 milliárd forintból

Harmincmilliárd forint állami támogatást kapott a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs parkjának kialakításához. Hasonló park épül Győrben is, szintén ugyanekkora finanszírozást kapott a Széchenyi István Egyetem, ezzel az országban két innovációs bázis is létesül párhuzamosan.

Az innovációs bázisok lényege, hogy megfelelő infrastruktúrát, csábító bázispontot jelentsen a kutatási és fejlesztési szektornak, a tudományterületek gyorsabb ütemben fejlődhetnek általuk. Mindkét esetben az adott térség erősségeihez igazodnak a központok, így meglehetősen specifikus tér jöhet létre. Növelhető a teljesítmény és a versenyképesség általuk, az üzleti tevékenység felélénkülhet azzal, hogy a fejlesztésekbe magántőkét is bevonnak a vállalkozók.  
 
Új környezetben folyhatnak a kutatások
Új környezetben folyhatnak a kutatások
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem titkolt szándéka, hogy egy országos tudományos és innovációs parkhálózatot hozzon létre, ennek első két állomása a pécsi és a győri. Már a kezdetektől egy ösztönző közeget szeretnének teremteni, ehhez a két egyetem összesen 60 milliárd forint támogatást kapott.  
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felsőoktatási intézményekben fellelhető jelentős tudásvagyon hasznosulását annak érdekében szorgalmazza, hogy tudósaink eredményei hazánkból indulva kikerüljenek a globális piacra - nyilatkozta Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.
 
A pécsi beruházással innovatív technológiákra alapozó iparágak képviselőinek letelepedése várható a térségben, amellyel Pécs és az egész megye fejlődhet. Az egyetem tudásbázisára alapozzák majd az innovációs parkot, magas színvonalú kiszolgáló és szolgáltató funkciók, nemzeti laborok kialakításával várják majd a befektetőket.  

 

M. A. 

Forrás: mti