Idegrendszeri zavarok kezelését kutatják a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és hat konzorciumi partnere közösen létrehozta a Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratóriumot (TINL).

A Pécsi Tudományegyetem és hat konzorciumi partnere (ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, ELKH Természettudományi Kutatóközpont, ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Richter Gedeon Nyrt) az Európai Unió és a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott.
 
Idegrendszer zavarok kezelésének módszertanát kutatják
 
Az új labor hozzájárulhat az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javításához a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarok és betegségek területén. A program célja, hogy megértsék a korai életszakaszban kialakuló idegrendszeri elváltozások hátterében álló okokat, amelyeknek megfejtése után új diagnosztikai és intervenciós módszereket fejleszthetnek ki.
 
A korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri változások - mint például az autizmus vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, a betegek és hozzátartozó számára élethosszig tartó terhet jelenthet. A felnőttkori idegrendszeri zavarok esetében a projekt eredményei között  digitális medicina eszközein, adatain alapuló - új gyógyító eljárásokat dolgozhatnak ki.
A projektet 2022 és 2026 között valósítják meg.
 
BG
Forrás: MTI, Pécs
A képek illusztrációk