Idegrendszeri károsodással élők felgyógyítását elősegítő központot hoztak létre Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Országos Mozgásszervi Intézet 650 millió forint európai uniós támogatásból hozta létre az idegrendszeri károsodással élők gyógyítását elősegítő kutatásfejlesztési és szolgáltatási centrumot Pécsen.

Dóczi Tamás, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy az idegrendszeri károsodások miatt kialakuló fogyatékosság és rokkantság jelentős terhet jelent a társadalom és az érintett családok számára, emiatt nagyon fontos, hogy minél előbb és hatékonyabban kezeljék a betegeket.
 
Robottechnológia segíti a betegek gyógyulását
 
A kutatásfejlesztési és szolgáltatási centrumnak egy részében található egy összetett mozgásanalizáló rendszerrel és robotikus eszközökkel felszerelt Biomechanikai Labor, ahol a kutatási eredmények elemzésére és a betegek vizsgálatára lesz lehetőség, valamint lehetővé válik a szélütés következtében lebénult személyek mozgatása.
 
A pénztámogatásból beszerzett robotikus járógéppel a gerincvelősérültek helyváltoztatását tudják elősegíteni, valamint létrehozták az Anyagtechnológiai kutatócsoportot, ahol 3D nyomtatásban alkalmazott polimerek, fémek mechanikai és strukturális jellemzőit fogják vizsgálni, melynek eredményei az orvostechnológiai fejlesztésekben közvetlenül fog hasznosulni. A kutatásokra épülő termékfejlesztések közül ki kell emelni az egyetemi spin-off cég keretein belül elkészített, felső végtagi protézist, az "Ember Arm"-ot, valamint a Phoenix Smart Orthesis-t, mellyel a stroke-n átesettek rehabilitációját segítik majd.
 
A támogatási összegből egy új technológiás, 256 csatornás EEG készüléket is beszereztek, mely azoknak az epilepsziás betegeknek az ellátását segíti, akiknél a gyógyszeres kezelés nem válik be a rohamok kezelésében.
 
A pályázat résztámogatásának köszönhetően a képalkotás (MR) által navigált stimulációs rendszert (Nexstim) telepítettek, amely non-invazív módon az agyi funkciók feltérképezését segíti, amivel pontosabbá válhatnak az agyműtétek és javulhat a műtéti biztonság.
 
Az egyetemmel együttműködésben az Országos Mozgásszervi Intézetnél megvalósult a REHAROB projekt, ahol a betegeken alkalmazott fizioterápiás robotot fejlesztettek tovább. A beszerzett eszközök hozzájárulnak a gerincvelősérültek bénult végtagi izmainak ingerlésére képes Funkcionális Elektromos Stimuláció (FES) Program bővítéséhez.
 
A PTE konzorciumi partnereként, a Debreceni Egyetemen a rehabilitációs eszközpark járásvizsgáló és izomerősítő rendszerrel, 3D nyomtatóval és teljes testszkennerrel bővült.
 
BG
Forrás: MTI, Pécsi Tudományegyetem weboldala
A képek illusztrációk