Hőcserélő rendszert fejlesztenek Pécsen

A Caadex Kft és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) uniós támogatással hőcserélő rendszer kifejlesztésébe kezdenek.

A mindszentgodisai Caadex Kft és a Pécsi Tudományegyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) pályázatán elnyert 963 millió forintos támogatással együtt 1,075 milliárd forintból új, épületgépészetben használható hőcserélő rendszert fejleszt ki.
 
A projekt több mint 1 milliárd forintból valósul meg
 
A Caadex és Pécsi Tudományegyetem közösen olyan hűtőbordás léghűtéses hőcserélő rendszert fejleszt ki, amely a jelenleg ismerteknél jobb hatásfokkal működik a cső és borda közötti hővezető kontaktanyag használatának tökéletesítésével.
 
A projekt megvalósításában a PTE műszaki karának épületgépész- és létesítménymérnöki tanszékének kutatói, míg a Caadex Kft saját mérnöki csapata vesz részt.
 
A fejlesztés eredményeként egy olyan termékcsalád jöhet létre, amelynek tagjai széles körben beilleszthetők lesznek épületgépészeti rendszerekbe, ipari folyamatok során felmerülő hőcserélési gépészeti rendszerekbe.
 
A szimulációs gyakorlatoknak köszönhetően szinte azonnal lehetőség lesz a termék gyártására, a munkapontra optimalizált modell alapján.
 
A fejlesztési projekt 2025 nyarán fejeződik be.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk