Fejlesztik a pécsi Arborétumot és a Tettyei Oktatási Központot

A pécsi Pintér-kert Arborétumban új üvegházat építenek és megújítják a Tettyei Oktatási Központot, valamint természetvédelmi és kulturális programokat valósítanak meg közel félmilliós eurós támogatási összegből- jelentette be a  fenntartó, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

A fejlesztéseket és programokat egy Interreg pályázati forrásból, egy horvát-magyar nemzetközi együttműködés keretében valósítják meg Pécsen 2022 év végéig.
 
A beruházás során megújítják a DDNPI Tettye Oktatási Központjának helyiségeit, valamint új üvegházat építenek a Pintér-kert Arborétum területén. Megnyitják a Mecsek élővilágát ismertető kiállítószobát, valamint világítást létesítenek a kert sétaútjainak mentén.
 
Üvegházat építenek

A pécsi Pintér-kert Arborétum 1920-ban jött létre és 2013-ban újították meg. Az itt megvalósuló fejlesztések célja, hogy a kertet nemzetközi turisztikai trendekhez igazítsák és bővítsék a kínálatot.
 
A kerthez tartozó kis épület új szerepet kap, teljesen felújítják az emeleti szintjét. A földszinten egy új Mecseket és kertet bemutató tárlatot nyitnak a nagyközönség számára, valamint a mozgáskorlátozott vendégek számára hozzáférhető mellékhelyiséget alakítanak ki. A ház megújuló energiallátást kap, az épület előtti területet szilárd burkolattal borítják be.
 
A közel 2 hektáros területen nagyon sokféle védett növény fedezhető fel. Itt egy 35 nm-es üvegházat építenek fel, ahol a Mecsek moha-és páfrányfajaiból összeállított gyűjteménnyel várják majd az érdeklődőket.
 
Az Arborétum közelében található a Tettye Oktatási Központ, ahol a mellette lévő területen környezeti nevelési foglalkozásokat szolgáló parkosítás zajlik, továbbá megújítják az oktatótermeket és beszereznek új, oktatási és ismeretterjesztést szolgáló eszközöket, - távcsöveket, vízminőség-vizsgáló készleteket, interaktív játékelemeket.
 
A DDNPI a beruházások mellett a Pintér-kert Arborétumban a Mecsek és az arborétum élővilágát ismertető bemutató programokkal, kulturális rendezvényekkel és fényfestésekkel készül idén és jövőre is.
 
BG
Forrás: MTI