Elvégezte első manduladaganat-műtétjét a pécsi robotsebész

Lezajlott az első operáció, amelyet rosszindulatú manduladaganaton végzett a pécsi robotsebész. A műtét egyedülállónak számít Magyarországon.

Első ízben végeztek rosszindulatú fej-nyaksebészeti tumoron műtétet a pécsi Da Vinci robot használatával. A beavatkozás, mely a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában zajlott le, egyedülállónak számít hazánkban – írta meg a pecsma.hu
 
A páciens szájgaratából, mandulájából kiinduló daganatot operáltak a robotsebészeti műtét során – ez a tumor már a korai szakaszában is képes áttétet képezni a legközelebbi nyirokcsomóláncolatba – mondta el dr. Szanyi István, a klinikai központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikai igazgatója.
 
 
Amellett, hogy eltávolítják az elsődleges daganatot, ilyenkor a nyakat is operálják: megtisztítják a rosszindulatú elváltozásoktól a nyirokcsomókat – tette hozzá.
 
A robot két dolgot kombinál egymással - kiváló onkológiai pontosságot és tisztaságot biztosít, a nyitott műtétekhez hasonlóan; előnye azonban az is, hogy a lehető legkisebb behatolással, minimális sérülést okozva végzi az operációt, ilyen beavatkozásra pedig manapság semmi egyéb nem képes a világon – tudatta a pecsma.hu.
 
B.A.