Egyedülálló képzést indít az országban elsőként a PTE

Nyugat-Európában is csak néhány felsőoktatási helyen elérhető homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzési szakot indít 2022. februárban a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A PTE Műszaki és Informatikai Kara a KÉSZ Metaltech Kft szakmai közreműködésével és támogatásával a piaci igényekre reagálva hozta létre a szakot.
 
A képzésen a különböző technológiákról is tanulnak a hallgatók
 
Az egyre modernebb és bonyolultabb épületszerkezeti megoldások folyamatosan újabb kihívások elé állítják az építőipari dolgozókat. Az épülethomlokzati és tervezési ágazatban megnövekedett az igény a homlokzattervező szakmérnökök iránt, mivel a beruházások első lépéseitől kezdve szorosan együttműködnek a projektvezetővel, az építésztervezőkkel és a gyártókkal. Emellett pedig szerepet vállalnak a kivitelezési folyamatok nyomon követésében is.
 
Patyi Szabolcs, a PTE MIK Mérnöki Ismeretek Tanszékének munkatársa elmondta, hogy a képzés kialakításakor figyelembe vették a nemzetközi sztenderdeket és mélyrehatóan megvizsgálták a hazai és külföldi lefedettséget. Az elejétől fogva rendszeresen egyeztettek az ágazat nagy tapasztalattal rendelkező szakembereivel.
 
A képzésre építőmérnök, építészmérnök, valamint gépészmérnöki szakhoz kapcsolódó végzettséggel lehet jelentkezni. Az alapképzéssel és gépészmérnöki végzettséggel rendelkezőknek 2 évet kell igazolniuk, hogy a szakmában eltöltöttek.
 
A két féléven át tartó képzésen emelt óraszámban és modulrendszerben tanulnak majd a hallgatók. A modulrendszerek a homlokzati szerkezeti kialakítások komplex megoldásait tartalmazzák, elemzik a kapcsolódó anyagokat, a gyártástechnológiát, a szabványokat, az épületfizikai ismereteket, a szaktervezési és szakkivitelezési megoldásokat, a korszerű méréstechnikai módszereket, valamint a BIM alkalmazásokat.
 
A képzés felépítését a Building Systems Germany Gmbh. (Wicona) és a Hydro Extrusion Hungary Kft., valamint a KÉSZ Metaltech Kft. vezetőinek és mérnökeinek segítségével állították össze. Mellettük német, osztrák, cseh és horvát szakembereket is bevontak az oktatásba.
 
A képzésre 2021 utolsó negyedévében lehet majd jelentkezni. A közeljövőben angol nyelven is tervezik indítani a szakot.
 
BG
Forrás: UnivPécs, InfoKiskunfélegyháza, Bama