Bővült az okosparkolási rendszer Pécsett

A pécsi okosparkolási rendszer kiépítése márciusban vette kezdetét – amely most tájékoztató táblákkal is bővült.

Még 2022 márciusában megkezdődött az okosparkolási rendszer kiépítése Pécsett. Mostanra a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében megvalósuló rendszer információs tábláinak próbaüzeme is elindult – tudatta közösségi oldalán Péterffy Attila polgármester.
 
A táblák valós idejű információkkal látják el a közlekedőket a belvárosi szabad parkolóhelyek számáról. Ezzel tehermenetsítik őket, nem kell felesleges keresgélniük, a város levegőjét megkímélik a szükségtelen károsanyag-kibocsátástól, az adott területen élő lakosokat pedig a zajterheléstől.
 
A tavasszal elkezdődött beruházás keretében a belváros nem forgalomcsillapított övezeteiben - három ütemben - összesen 709 darab szenzort helyeztek el a szakemberek.
 
Ezek révén az autósok egy telefonos applikáció segítségével láthatják, hogy pontosan mely parkolóhelyek szabadok az érintett utcákban.
 
Bővült az okosparkolási rendszer Pécsett
Bővült az okosparkolási rendszer Pécsett
 
A fejlesztés új üteme kiegészítő információt szolgáltat nekik: az információs táblák a szabad parkolóhelyek számát mutatják, a pontos helyüket azonban nem. A kijelzés két színben látható: piros nulla, ha nincs szabad parkolóhely, ha zöld szám jelenik meg, akkor be lehet hajtani.
 
A most telepített táblák a szabad férőhelyek számáról tájékoztatnak.
 
Az okosparkolási rendszer igazán kényelmes használatához továbbra is szükség van az okostelefonra letölthető applikációra, mert az autósok ennek segítségével tudják a leggyorsabban és a legkönnyebben megtalálni a szabad parkolóhelyeket – hívta fel a figyelmet a polgármester.
 
A projekt az EU és hazai társfinanszírozással jöhet létre. Célja a helyi levegő minőségének javítása, ami a parkolóhelykereséssel feleslegesen megtett kilométerek mérsékelésével elérhető – tudatta Péterffy Attila közösségi oldalán.
 
November 24-étől összesen 7 darab információs tábla segít az autósoknak:
 
-a Nagy Lajos király útja - Centrum parkoló csatlakozásnál lévő két táblán a Centrum parkoló szabad férőhelyeit mutatják.
 
- a Rákóczi út - Váradi Antal utcánál a Váradi Antal utca, Eötvös József utca, Dischka Győző utca, Zrínyi Miklós utca és Jókai Mór utca parkolóhelyeit jelzik.
 
- a Hal tér - Rákóczi út kereszteződésnél a két kijelzőn a Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Toldi Miklós utca, Munkácsy Mihály utca, Perczel Miklós utca, Gábor utca, Bercsényi János utca, Lyceum utca helyeit jelzik.
 
- a Felsőmalom utca - 6-os út kereszteződésébe telepített két kijelzőn a Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Toldi Miklós utca, Munkácsy Mihály utca, Perczel Miklós utca, Gábor utca, Bercsényi Miklós utca, Lyceum utca, Felsőmalom utca és Király utca szabad parkolóhelyeinek száma látható.
 
Az okosparkolási rendszer applikációja letölthető:
 
Androidra: https://bit.ly/3tWvU55
 
 
Fotó: Facebook/peterffyattilapecs
 
B.A.