Beüzemelték a modern ultrahang eszközt a gyermekklinikán

A PTE Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikáján egy teljesen modern ultrahang készüléket használnak már, amelytől a betegellátás színvonalának javulását várják. A gép az eddigieknél jobb felbontású képeket garantál, amellyel pontosabb diagnózis születhet, emellett a jövő kutatásaihoz is hatásosan használhatják fel az eredményeket. 

A gyermekek körében sajnos igen gyakoriak a húgyúti problémák, a pécsi gyermekgyógyászati klinika szerint 5-10 százalékuknak van valamilyen szintű vizelet-, illetve székletinkontinenciája. Az ultrahang beszerzése mérföldkő volt a gyógyításukban pláne, hogy a PTE klinikájára az ország minden tájáról érkeznek betegek.  

A modern eszköz értéke hatmillió forint, több nagyvállalat támogatásával tudta beszerezni a PTE Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikája. A tervek szerint éves szinten ezernél is több vizsgálatot hajthatnak végre vele, és akár többféle szervrendszeri elváltozás is felismerhető lesz vele.  
 
 
Ultrahang vizsgálat
Ultrahang vizsgálat
 

A pécsi gyermekklinika elsősorban urológiai vizsgálatokra használja az eszközt, de általános radiológiai diagnosztika fejlesztésére is lehetőség nyílik vele a fenntartó Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint. A hasi sebészeti kórképekben szenvedő betegek kezelésében is nagy segítség lehet, hiszen a hasi tumorok, a vakbélgyulladás, epekövesség hamarabb kiderülhet vagy pontosabban kezelhető a modern ultrahang készülékkel.  

A korábbi gépektől eltérően sokkal nagyobb felbontású képeket készít. Ezeket egy központi rendszerbe archiválják, így vissza tudják keresni őket későbbi diagnózisok felállításának megkönnyítése miatt, valamint a kezelt betegeknél elért eredményeket is fel tudják dolgozni.  

 

M. A. 

Forrás: mti