Atomerőművi szakember képzések indulnak a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint, mivel egyre több, nukleáris iparban dolgozó szakemberre van szükség, az intézmény két továbbképzést is indít műszaki karán.  Atomerőművi üzemeltetési szakmérnököket és atomerőművi üzemeltetési szakembereket fognak képezni februártól. 

A PTE közleményében kitért rá, hogy a Paks 2 projekt miatt rendkívül keresettek a szakmérnökök, és a közeljövőben több szakemberre lesz szüksége a vállalatoknak. Hiánypótló továbbképzéseket indítanak, hogy megfelelő képzésben részesíthessék az atomerőművek iránt érdeklődő fiatalokat. A képzések alapszintű tudást adnak, az atomerőművek fő technológiai rendszereit fogja átlátni az, aki jelentkezik rá. Az üzemeltetés folyamataival is tisztában lesz, illetve a nukleáris biztonság és az atomerőmű biztonságos működése is a képzés része. A PTE-n megszerzett ismeretek birtokában az atomerőművi technológiai folyamatok üzemeltetése során fellépő feladatokat láthatják majd el a végzettek. 

 

Atomerőművekben dolgozhatnak a szakemberek

Atomerőművekben dolgozhatnak a szakemberek

 

Bárki jelentkezhet a képzésre, aki akár alapképzésben szerzett, akár mesterképzésen kapott mérnöki diplomával rendelkezik, de fizikus vagy vegyész oklevéllel is látogatható a kurzus. Január 20-ig lehet jelentkezni a februárban induló továbbképzésre. Két féléves lesz, levelező szakon végezhető el, adott létszámig térítésmentes, írja a PTE.  

A képzés a Paks II. Zrt. segítségével jött létre, együttműködött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem.  

 

M. A. 

Forrás: mti