A gyermekkori csonttöréseknél eredményesen alkalmazhatóak a felszívódó rögzítések

A csonttörést vagy ízületi sérülést elszenvedő gyerekeknél eredményesen lehet alkalmazni a felszívódó implantátumokat, melyek a fémekhez hasonló stabil rögzítést biztosítanak- közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az MTI-vel.

A közleményből kiderül, hogy a PTE Gyermekgyógyászati Klinikáján (PTE GYK) az Országos Baleseti Intézettel közösen több éve alkalmazzák a felszívódó implantátumokat, mellyel "vezető szerepet töltenek be Európában".
 
Felszívódó implantátumokkal kezelik a töréseket
 
Pécsen 2018 végétől kezdve a műtétekhez felszívódó implantátumokat használnak. Eddig több mint 30 gyermeknél, közel 50 ilyen rögzítést ültettek be a boka-, alkar-, térd, és könyöktáji törések, ízületi sérülések kezelése során.
 
A betegek gyógyulásának nyomon követése során azt tapasztalták, hogy a felszívódó implantátumok a fémekhez hasonlóan stabil rögzítést tettek lehetővé, kevesebb műtéttel járt az alkalmazásuk és csökkentek a kockázatok, a kórházi ápolási kiadások.
 
Józsa Gergő, a PTE GYK gyermektraumatológiai szakembere úgy látja, hogy az egyre nagyobb számban alkalmazott felszívódó rögzítésekkel a műtéti szövődmények kockázata csökken, a sérültet nem kell elaltatni a beavatkozáshoz, továbbá, mivel a csont velőüregébe süllyeszthetők a felszívódó implantátumok, ezért nem okoznak irritációt.
 
A felszívódó implantátumok alkalmazása a törések kezelésében még nem elsődlegesen választható eljárás, de felhasználásuk gyakorisága emelkedik és rohamosan fejlődik.
 
Európán belül Magyarország vezető szerepet tölt be az alkartörések felszívódó implantátummal való kezelésében.
 
 
BG
Forrás: MTI