Új mérföldkőhöz ért a pogányi repülőgépgyár

A pogányi Magnus Aircraft Zrt. által tervezett repülőgépcsalád Németországban és Kenyában is remek sikereket ért el, amellyel szabadon repülhetnek a gépek, egyelőre legalábbis Afrikában. 

A Fusion 212 névre keresztelt saját fejlesztésű repülőgépcsalád Németországban ultrakönnyű kategóriás engedélyt, Kenyában az Afrikában való közlekedéshez szükséges típus- és légialkalmassági bizonyítványt szerzett. Ez azt jelenti, hogy a gép az afrikai kontinensen már szabadon repülhet.  
 
A kenyai bizonyítványhoz szükséges első úgynevezett szűzrepülésre nemrég került sor, ez a manőver volt a légialkalmassági tanúsítvány megszerzésének utolsó feltétele.
 
 
Repülőgép naplementében
Repülőgép naplementében
 
 
Magyarországon elsőként szerezte meg a Magnus Aircraft az EU Repülésbiztonsági ügynökségének tervezési eljárást jóváhagyó engedélyét, amellyel saját fejlesztéseket hajthatnak végre. Még 2017-ben kezdték el megépíteni Pogányban az összeszerelő üzemüket és kompozitgyárukat hatmillió forintos beruházás keretében. Emellett egyedüli gyártója lehet az IL-103-as típusú kisrepülőgépeknek is. 
 
M. A. 
Forrás: mti