Összefogtak a baranyaiak a földrengést károsultjaiért

Baranya megyében a Vöröskereszt munkatársai gyűjtést szerveznek a horvátországi földrengés károsultjainak. Emellett a szomszédos megye atomerőműve közleményt adott ki, melyben megnyugtatja a baranyaiakat is - náluk minden rendben van.

Baranya megyében rengeteg kár keletkezett a földrengés miatt, ugyanis egész Magyarország területén, de a horvát határhoz közelebb jobban lehetett érezni a 6,3-as erősségű rengést. Több épület ablaka betört, a pécsi bevásárlóközpontot ki kellett üríteni. Szerencsére nagyobb kár nem történt a környéken.  

 

A Vöröskereszt a világon mindenhol jelen van

A Vöröskereszt a világon mindenhol jelen van 

 

A petrinjai rengés Horvátország történetének legnagyobbja volt. A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete gyűjtést kezdeményezett a károsultak javára. A magyarországi szervezet pénzadományokat fogad, melyet a horvátországi testvérszervezethez eljuttat. Ők majd tisztálkodási eszközöket, élelmiszert juttatnak el a rászorulókhoz.  

Baranya megyében is felröppent a hír, hogy ha a Paksi Atomerőműben érezték a rengést, akkor az hatással lehet az itt élők életére is. Megnyugtatásul az atomerőmű munkatársai közleményt adtak ki, melyben jelezték, hogy ugyan érezhető volt a mozgás, a biztonsági rendszert ellenőrizték és az üzemeltetés zavartalanul folytatódik. Nyilatkozatukban az olvasható, hogy a Paksi Atomerőmű a térségben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni. 

 

M. A.