Ökotudatos város kialakításához nyertek pénzt Villányban

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 240 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Villány Város Önkormányzata. A fejlesztések a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg.

A beruházás TOP-2.1.2-16 kódszámú „Zöld város kialakítása” című pályázati kiírás keretében kerül támogatásra.
 
Kerékpárkölcsönzőket és szervízpontokat is kialakítanak
 
A projekt célja a városi környezet fenntarthatóságának és versenyképességének növelése érdekében javítsák a bevont városrészek funkcióit és újakkal bővítsék.
 
A projekt során felújításra kerül a Baross Gábor utca, az Eislinger tér és az iskola előtti tér. A Rendezvénytér családbarát funkciókkal bővül, mellette egy kerékpár kölcsönzőt és szervízpontot alakítanak ki. A sportpálya mellett egy városi parkerdő és egy tanösvény kerül kialakításra. Felújítják a Városi Művelődési Házat, valamint a könyvtár épületét, mely energetikailag is korszerűsítésre kerül.
 
Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke szerint Villány turisztikai szempontból az egyik legjelentősebb város a megyében, több mint 350 ezer vendégéjszakát töltöttek el itt. A beruházás kapcsán kiemelte, hogy a most záródó uniós ciklusban közel 4,5 milliárd forintból, 12 helyszínen újulnak meg zöldfelületek és közösségi terek.
 
Szentlőrincen, Sellyén, Sásdon és Pécsváradon is zajlanak zöldítő beruházások, családbarát funkciókat ellátó közösségi terek, parkok megújítását célzó kivitelezések. A fejlesztések hozzájárulnak a településen élők érdekeihez, valamint vonzóbbá varázsolják a borvidéket a turisták számára. 
 
Miután lezáródott a közbeszerzési eljárás, aláírják a vállalkozóval a szerződést, utána el is kezdődik a munka. A projekt befejezése őszre várható.
 
BG
Forrás: Villány