Megtisztították a Mecseket az illegális szemétlerakóktól

Több mint 180 köbméternyi szemetet szedett össze a Mecsekerdő Zrt. A hulladékot a “Tisztítsuk meg az országot!” kampány keretében gyűjtötték be és szállították el, amelyre kormányzati támogatást is kaptak. A lakosság is segédkezett a szervezetnek a HulladékRadar használatával.  

A baranyai erdőségekben közel 180 köbméternyi szemetet számoltak fel a Mecsekerdő Zrt. munkatársai. A gyűjtést ősz óta végzik folyamatosan, amelyre kormányzati támogatás is jár a “Tisztítsuk meg az országot!” kampány keretében. A projekt az illegális szemétlerakók felszámolását célozza, országszerte lehet hozzá csatlakozni.  


Több nagyvállalat és civil szervezet is csatlakozott már, a projekten belül több tonnányi hulladékot szedett össze többek közt a MÁV és a Közút is. A támogatásból nemcsak a szemetet lehet összeszedni, hanem kamerák is telepíthetők az illegális hulladéklerakók megtisztított helyére, hogy később ne ismétlődjön meg a szemetelés. Ismeretterjesztő, figyelemfelhívó plakátok is kihelyezhetők.  

 

Illegális szemételhelyezés

Illegális szemételhelyezés


A program része a HulladékRadar nevű alkalmazás, amelyet külön az illegális hulladéklerakók felszámolására fejlesztettek ki. Az app segítségével bárki könnyedén lefotózhatja és bejelentheti a sétálgatás közben talált hulladéklerakókat, amelyeket az illetékes szakhatóságok rövid határidővel felszámolnak.  


A Mecsekerdő Zrt. négy és félmillió forintból végezte el a baranyai erdőségek megtisztítását. Több mint harminc erdőrészletben, így a Mecsek nyugati és keleti részén lévő tájvédelmi körzetekben, Natura 2000 védelem alatt álló területeken végezték el az illegális gyűjtőhelyek felszámolását.   


A társaság közleménye szerint leginkább Pécs, Komló, Kővágószőlős és Kővágótöttös, és Székelyszabar körüli erdők voltak a legszennyezettebbek. Sajnálatos módon a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindent találtak a hulladékgyűjtési akció során. Összesen nyolc vagyonvédelmi kamerát telepítettek a leginkább veszélyeztetett területekre. 

 

M. A. 

Forrás: mti