Már újítják a várparkot Szigetváron

Teljesen megújul a szigetvári vár körüli várkert, a munkálatoknak már neki is láttak a szakemberek. Jövő év végén a teljesen új, modernizált parkból lehet csodálni a Zrínyi-várat. 

A kivitelező már átvette a munkaterületet a várostól, a tervek szerint 2022 második felére készül el teljes pompájában a várpark. Minderre 340 millió forint áll rendelkezésre. Szigetvár városa a Baranya Megyei Önkormányzattal lépett konzorciumra, együtt felelnek a megvalósulásért. Az összeget a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyerték el. A fejlesztési program összköltsége egyébként másfél milliárd forint, ebből részesül a város.

Magát a várat már 2016-tól fejlesztik a Nemzeti Várprogram és Nemzeti Kastélyprogram keretén belül, országosan húsz vár és kastély újulhat meg a programban, így a szigetvári Zrínyi-vár teljes megújulása több turistát vonzhat a városba, valamint a helyiek is örömüket lelhetik benne. 

 

A vár 1566-ban

A vár 1566-ban

 

A kétszintes kazamata állandó és időszaki kiállítások színhelye lesz, és egy várfalsétány építése is tervben van. A várkert megújítása pedig már el is kezdődött. A nyolc hektáros parkban a meglévő növényeket gondozzák, újakat telepítenek. Megújul a sétaútvonal, futókört építenek korszerű bevonattal, javítják a közvilágítást, csereelemeket biztosítanak oda, ahol arra szükség van.  

Épül a kicsiknek egy játszótér is a parkba, modern utcabútorokat, pavilonokat helyeznek ki a kellemesebb kikapcsolódás érdekében. Vendéglátóegységek számára is használhatóak lesznek ezek a kis építmények. Az emberek és az eszközök biztonsága érdekében kamerarendszert telepítenek a teljes területre.  


Az Almás-patakon átívelő hidakat is renoválják, új burkolatot kapnak a parkolóhelyek elérését szolgáló útvonalakat.   
  

M. A. 

Forrás: mti

Fotó:szigetvar.hu