Berkesden új üzemet adtak át

KézműErfo és Főkefe közhasznú nonprofit társaságokból álló cégcsoport új üzemet létesített a Baranya megyei Berkesden. Megváltozott munkaképességű emberek is dolgoznak majd a gyárban, amely a vállalatok számára rendkívül fontos szempont volt.  

Mint azt a megnyitó sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila elmondta, arányait tekintve több mint kétszer annyi megváltozott munkaképességű ember dolgozik ma Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt. Fülöp szerint 2021-ben a megváltozott munkaképességűek 44 százaléka találhat munkát Magyarországon. Hatalmas lehetőség ez számukra, nem mellesleg értékteremtő munkát is végeznek, ami a cégek számára is rendkívül hasznos.  
 
 
Csomagolás
Csomagolás
 

Fülöp számadása szerint ma Magyarországon 155 ezer megváltozott munkaképességű dolgozó ember van. A foglalkoztatottak többségét piaci alapon működő társaságoknál alkalmazzák. Hogy elhelyezkedésük könnyebb legyen, a kormány egy sor könnyítést vezetett be az elmúlt időszakban.  

Eltörölték a kereseti korlátot, bevezették a rehabilitációs hozzájárulási kedvezményt, és a 32 ezer embernek munkát biztosító védett foglalkoztatóknak jelentős, ez évben mintegy 50 milliárd forintos támogatást biztosítanak, mondta el az államtitkár. A Kézmű-Erfo-Főkefe is a támogatott cégcsoportok közé tartozik.  

A Kézmű-Erfo-Főkefe ügyvezető igazgatója, Csizi Péter elmondta, hogy cégcsoportjuknál tízezernél is több megváltozott munkaképességű ember dolgozik az ország 137 pontján. Külföldi és belfföldi partnerek részére is termelnek, közel 9000-féle terméket állítanak elő. Berkesden csomagolóüzem létesül.  

 

M. A. 

Forrás és fotó: MTI/ Varga György