Baranya megyei vállalkozások konzorciuma fenntarthatóbbá teszi a termálvízkezelést

Baranya megyei vállalkozások konzorciuma új technológiát fejlesztett ki a termálvizek fenntarthatóbb kezeléséért.

A Mecsekért Zrt vezetével, a Rotaqua Kft., a Kőmérő Kft., valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) partnersége mellett olyan technológiát fejlesztettek ki, amellyel hatékonyabb, fenntarthatóbb és környezetkímélőbb lehet a termálvizek kezelése.
 
Üvegházi kertészetek is hasznosíthatják a geotermikus energiát fűtésre
 
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív program (GINOP) csaknem 1,5 milliárdos támogatásával megvalósuló program keretében egyedülálló technológiai fejlesztés valósult meg, amely segíti a termálvizek védelmét a geotermikus energiatermelés fenntarthatóbbá tételével.
 
A geotermikus energiatermelés során a földtani tározókból kinyert termálvizet ugyanazon vízadóba sajtolják vissza. A szakemberek e folyamat hatékonyabbá tétele érdekében dolgoztak ki egy hosszú távon is működőképes rendszert a program keretében.
 
A fejlesztés eredményét főként a geotermikus energia fűtési célú hasznosítását végzők, többek között üvegházi kertészettel foglalkozó agrárvállalkozások, települések és közintézmények és más gazdasági vállalkozások alkalmazhatják.
 
A fejlesztés rövidtávon a földtudományi iparban véd meg munkahelyeket, hosszú távon pedig a megújulóenergia-ágazatban teszi lehetővé munkahelyek létrehozását.
 
Forrás: MTI, Pécs
A képek illusztrációk