Baranya megyében kerékpáros túraútvonalakat építenek

Egy több milliárdos turizmusfejlesztésnek köszönhetően számos új kerékpárutat építenek Baranya megyében. A rendszerváltás óta a mostani beruházás a legnagyobb turisztikai célú kerékpárút-fejlesztés a megyében.

Egy komplex turizmusfejlesztési terv részeként Baranya megyében számos új kerékpárút épül. A szerződéseket 2021. június 28-a hétfőn aláírták, mely elsősorban a mohácsi és a dél-baranyai régiót érinti.
 
Kerékpárutakat építeket Baranya megyében
 
Szeretnék összekapcsolni Baranya megye látnivalóit a megyében átélhető élményekkel, melynek részei a kerékpárutak is, mivel rajtuk keresztül elérhetővé válnak különböző célterületek.
 
Hargitai János országgyűlési képviselő elmondta a Sátorhely-Nagynyárád – Bóly közötti szakasszal kapcsolatban, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely mellett halad majd el, mely kiemelt része a Mohács 500 programsorozatnak. A turisták egy applikáción keresztül több ponton betekintést nyerhetnek a mohácsi csata eseményeibe. A kiépítésre kerülő szakasz bekapcsolódik a megyei kerékpárútrendszerbe, Bólyt érintve a Karasica partján egészen Villánykövesdig lehet majd tekerni, érintve a nagyharsányi szoborparkot.
 
A Siklós-Máriagyűd szakaszon 2,3 kilométernyi kerékpárútszakaszt terveznek építeni, ami lehetővé teszi a kerékpáros forgalom biztonságos becsatlakozását a meglévő nagytótfalui szakaszhoz.
 
A Drávacsehinél tervezett 1,8 kilométeres szakasszal kapcsolatban Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a tervezett szakasz a Fekete-víz bal parti töltésén, az Eurovelo 13 nemzetközi kerékpárúthálózatra történő csatlakozással kapcsolódik majd a megyei kerékpárúthálózathoz. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a Bőköz fesztiválban részt vevő települések két keréken is könnyen megközelíthetőek legyenek a turisták számára.
 
Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke ismertette a beruházás részleteit, melyből kiderült, hogy 5,6 milliárd forintot fordítottak az elmúlt években kerékpárút-és közlekedésbiztonsági fejlesztésekre a megyében. A most záródó fejlesztési ciklusban Baranya megye több településén, többek között Siklóson, Mohácson, Kozármislenyben, Szigetváron és Szentlőrincen is használják az elkészült beruházásokat, de jelenleg is számos építkezés van folyamatban.
 
Az elnök kiemelte, hogy a rendszerváltás óta a legnagyobb turisztikai célú-kerékpárút-fejlesztés valósul meg Baranyában.
 
BG
Forrás: PécsAktuál
A képek illusztrációk