A következő fejlesztési ciklusban több millárddal többet kap Baranya megye

A Baranya Megyei Önkormányzati Közgyűlés elfogadta a térség következő 7 évre vonatkozó fejlesztési stratégiáját, melynek megvalósítására várhatóan 14 milliárd forinttal több pénzt kapnak.

A közgyűlésen egyöntetű támogatottság mellett elfogadták az Integrált Területi Program 2021-2027-re vonatkozó fejlesztési tervét. Őri László, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatásából kiderült, hogy az előző ciklusban 70 milliárd forint állt rendelkezésükre, de a következő időszakra várhatóan 84 milliárd forint fejlesztési forrásból valósíthatják meg a terveket.
 
Fejleszteni fogják Baranya-megyét
 
A célok között szerepel a megye újraiparosítása, a helyi gazdaság fejlesztése, az ipari parkok bővítése, a klímavédelem, valamint energetikai korszerűsítések, károsanyag kibocsátások csökkentésére vonatkozó beruházások és a fiatalok környezettudatos szemléletformálását célzó programok.
 
Kiemelt eleme a stratégiának, hogy fejlessze az életminőséget és megállítsa a megye népességének fogyását. A 2021-2027-es ciklusban bölcsődék, óvodák fejlesztésére is lehet pályázni, valamint olyan ötleteket támogatására, ami a mindennapi életet megkönnyíti és a legkisebb Baranya megyei települések számára is elérhetővé válik.
 
A közgyűlésen két fejlesztési biztost neveztek ki. Pécs mellett Mohács és Komló is önálló fejlesztési keretből valósíthatja meg célkitűzéseit. A következő évben Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosaként segíteni fogja ezeket a városokat, hogy a 7 éves időszak nyerteseivé váljanak. Junácski András, a megyei önkormányzat képviselőjének a feladata, hogy a hátrányos helyzetű térségeket fejlessze és a leszakadó térségek felzárkóztatásán dolgozzon.
 
BG
Forrás Baranya.hu
A képek illusztrációk