Számoljunk, és spóroljunk

Akár szereted a matekot, akár nem, vannak az életben olyan helyzetek, amikor szükséges lesz használnod. Az egyik ilyen szituáció lehet egy családi ház építése, ahol olyan helyeken is megjelennek számok, ahol elsőre nem is várnánk. Számoljunk együtt!

 

Kétségtelen, hogy a legjobb az az otthon, amit magunknak építünk. Így biztosan olyan minőségű és mennyiségű anyag kerül a ház minden részébe, amilyet szeretnénk. Ahhoz azonban, hogy meghatározzuk, melyik alapanyagból vagy berendezési tárgyból milyen méretűt vagy mekkora mennyiséget vásároljunk, elengedhetetlen számolni. Fontos, hogy már a tervezéskor alapos kalkulációt végezzünk, hiszen a nem megfelelő adatok birtokában könnyen előfordulhat, hogy túl- vagy alul vásároljuk magunkat. 

Az is lehet, hogy csak a szükséges mennyiséget vesszük meg, de abból nem megfelelő teljesítményűt választunk. Ez viszonylag gyakori jelenség lehet például kazán vásárlásnál, amiből a legtöbben csak egyet vásárolnak, de nem mindig megfelelő teljesítményűt. 

Hogyan érdemes számolni a kazán méretét illetően?

A ház fűtésének kialakításánál mindig a ház méretéből kell kiindulni. Itt nem csak a négyzetmétert, de a fűtött emeletek számát is figyelembe kell venni. Egészen más mennyiségű hő szükséges egy egy szintes, és egy kétemeletes ház esetén.

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a számítások elvégzése nélkül automatikusan a legnagyobb méretű kazánt vásároljuk - biztos, ami biztos alapon. Ha így teszünk, értelemszerűen elegendő fűtésünk lesz, de bizony rengeteget pazarlunk is. A túl nagy méretű kazán felesleges energiát pazarol, ami cseppet sem környezetkímélő, de még csak a pénztárcánk szempontjából sem helyes döntés.

Vajon mennyi hőre van szükségünk otthonunk átmelegítésére?

Ahhoz, hogy megfelelően válasszunk, az alábbi tényezőket szükséges figyelembe venni: négyzetméter, belmagasság, szigetelés fajtája. 

Bizony, a szigetelés milyenségével is számolni szükséges, hiszen egy jó szigeteléssel bíró otthonba elegendő lesz kisebb méretű kazánt választani. 

A kazán méretének meghatározását az alábbiak szerint tudjuk megtenni:

Megállapítjuk, hány légköbméter fűtésére lesz szükség (pl. 120 négyzetméteres ház 240 centiméter belmagassággal), majd az így kapott értéket 40-nel szorozzuk. Így kapjuk meg a teljesítményt, melyett wattban értelmezünk. Az interneten elérhető légköbméter kalkulátorok segítségünkre lesznek a számításban.

Fontos továbbá azt is figyelembe venni, hogy a kazánnak szükséges-e előállítania a használati melegvizet. Nem mindegy, és ezt a szempontot nem hagyhatjuk figyelmen kivül, hiszen amennyiben a válasz igen, javasolt minimum 20 kw-os teljesítményben gondolkodni.

Érdemes és szükséges tehát időt szánni a tervezés során a megfelelő kalkulációra, hiszen egyrészt rengeteg pénzt spórolhatunk, másrészt a környezetünket sem terheljük felesleges mértékben.