Korábban kezdődik a szüret Villányban

Idén a megszokotthoz képest tíz nappal előrébb tart a szőlő érése Villányban, így várhatóan a szüret is az átlagosnál korábban kezdődik a borvidéken.

Ipacs Szabó István, hegyközségi tanácsának alelnöke szerint jó évjárat lehet az idei. A borász elmondta: az egészen Medárd napjáig tartó száraz, meleg időnek köszönhetően a szőlő a megszokottnál 2-3 héttel korábban - május 10. környékén - virágzott. Az átlagos 8-10 növényvédelmi beavatkozás helyett idén csupán 5-7 alkalommal kellett védekezniük eddig a gazdáknak, számottevő jégkár sem volt - tette hozzá.

 

Korábban kezdődik a szüret Villányban

Legutoljára a Sauvignont takarítják be októberben

 

A szüret az Irsai Olivér fehérszőlő fajta betakarításával kezdődött augusztus elején, majd első kékszőlő fajtaként a Villányban mintegy 3 hektáron termesztett Menoire, utána pedig a roséborok alapanyagának betakarításával folytatódik. Augusztus végén, szeptember elején a jellegzetes villányi Portugieser alapanyagát adó, a borvidéken csaknem 400 hektáron termesztett kékoportó szürete következik. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül várhatóan szeptember közepén kezdik betakarítani a Merlot termését, a Cabernet Franc-t és a Sauvignont pedig októberben.

 

MTI/T.D.