Kétoldalú ragasztó, a titkos segítőtárs

Ha kétoldalú ragasztóról hallunk, a kreatív foglalkozások jutnak eszünkbe, ám kevesen tudják, hogy a kétoldalú ragasztó az egyik legsokoldalúbban felhasználható eszköz háztartásban és iparban egyaránt.

Kisgyermekes családoknál szinte biztosan lapul a fiókban egy tekercs kétoldalú ragasztó, amivel a kreatív munkákat csináljuk egy-egy húsvéti, karácsonyi ünnepre készülve. Remek eszköz, hogy papírt, textilt vagy műanyagot ragasszunk egy kaspó oldalára, vagy kisebb mozaikokat alkossunk a gyerekek örömére. Azonban a kétoldalú ragasztószalag egy titkos csodafegyver, amit nem csupán a háztartásban, hanem az iparban is használnak. Kukkantsunk be a kulisszák mögé!

Mitől tud ilyen sokat a kétoldalú ragasztószalag?

Sokoldalúságát annak köszönheti, hogy mindkét oldalán a tapadófelület óriási teherbírással ragasztja össze a kívánt részeket bármilyen alapanyagból is legyenek. Elegendő összenyomni, nincs kötési, száradási idő, mint a folyékony ragasztónál.

A szalagok készülnek keskenyebb és szélesebb változatban is, és óriási előnye, hogy résmentesen illeszthető, így akár egy nagyobb tapadófelület is létrehozható néhány perc alatt kosz- és problémamentesen.

Bizonyos esetekben tömítési funkciókat is elláthat, és a környezeti hatásokkal szemben is védelmet nyújthat a felületnek. Kiváló megoldás a különféle felületek feszültség kiegyenlítésére, mert a fellépő erőket az egész felületen osztja el ellenben például a csavarozással, ami egy ponton rögzít és oda viszi az erőket is.

Készül háztartási és ipari minőségben is, így felhasználási köre valóban szinte megszámolhatatlan. Nézzünk néhány ismert és kevéssé ismert példát a felhasználására.

A ház körül

A kreatív tevékenységek elmaradhatatlan kelléke a kétoldalú ragasztó. Nem ömlik ki, mint a folyékony ragasztó, így a gyerekek is bátran dolgozhatnak vele. Képeket, mozaikokat egyszerűen és gyorsan ragaszthatunk vele, de a puzzle végleges ragasztásához is fantasztikus.

A kreativitáson túl kétoldalú ragasztóval rakhatjuk fel a tükröt a szekrényre, de még a falra is, mert a kimondottan tükörragasztásra szánt változat ezt is tudja. Képeket, posztereket is rögzíthetünk vele a falra lyuk, fúrás és kosz nélkül.

Kevesen tudják, hogy akár az autók emblémáját is kétoldalú ragasztóval erősítik a motorháztetőre

Meglepő ipari felhasználásai módok

Az iparban használt kétoldalú ragasztók sokkal erősebb változatban készülnek, időjárás és öregedés álló anyagokból, hogy tartós használat esetén se engedjenek el. Ezek az öntapadó szalagok nagy teherbírásúak, így tökéletesen kiváltják a folyékony ragasztó használatát.

Kevesen tudják, hogy például az autók emblémáit, vagy akár telefonalokban mikrofont és egyéb alkatrészeket is rögzítenek ilyen módon. Számtalan ipari megoldásban standard módon használják a kétoldalú ragasztókat.

Szakipari munkáknál a kétoldalú ragasztók egy igen gyakori felhasználási módja például különféle kábelcsatornák falra rögzítése. Emellett a padlószőnyegek vagy linóleum padlók rögzítésére is speciális kétoldalú ragasztót használnak a szakemberek, ami mindkét oldalán tapad és biztonságosan rögzíti a darabokat.