Disznóvágástól a hurkatöltésig

A disznóvágásnak régre visszanyúló hagyománya van hazánkban. Bár nem mindenkinek való maga az esemény, a sertés feldolgozott részeiből előállított finomságokat viszont annál többen szeretik.

Akiknek eddig nem is volt lehetőségük részt venni disznóvágáson, azoknak sem kell aggódniuk, hogy lemaradtak valamiről. Ma már csapatépítő tréning keretén belül is megismerkedhetünk ezzel a tradicionális élménnyel, sőt, akár házhoz is rendelhetünk disznóvágást.

A disznóvágás menete

Ahhoz, hogy a hurka meg a kolbász elkészüljön, már egy-két nappal a disznóvágás előtt is van teendője az embernek. Meg kell szervezni a segítséget, mert ez nem egyemberes munka. Sokszor az egész család kiveszi a részét a disznóvágásban, nem csak a böllér és a segítői. Az eszközöket is elő kell készíteni, késeket megélezni, elmosogatni a tálakat, edényeket, és ellenőrizni kell, hogy biztonságosan és megfelelően működnek az állat leöléséhez, kábításához és pörzsöléséhez használt eszközök. 

A disznóvágásokat télen tartják, falun sokszor még karácsony előtt, hogy az ünnepekre legyen elég hús az asztalon, de mivel ma már annyi hús van a boltok polcain, amit bármikor megvehetünk, hogy ez sem igazán szempont. A lényeg a hideg idő, hogy a hús ne romoljon meg és a füstölnivalók szempontjából is ez a jó időszak. 

Tehát ha a sertés vágósúlyba került, akkor kezdődhet a munka. Szerencsére ma már nem hagyják sokáig szenvedni az állatot, hamar jön az elmúlás. Viszont ezután jön csak a munka java! Az állat vérét nem szabad hagyni megalvadni, hiszen később ez kerül bele a véres hurkába. A disznót lemossák, leforrázzák, majd lekaparják a szőrét, pörzsölik. Ezután kezdődik a hús feldolgozása. Közben persze van rá  némi esély, hogy egy-egy pohárka pálinka is legurul a résztvevők torkán.

A hús feldolgozása

A sertés minden része feldolgozásra kerül. Az ügyes kezű böllér vagy hentes szétszedi a disznót, szépen vágja le a húsokat, a belsőségeket, a disznófejet... és semmi nem vész kárba. Közben a többiek aprítják a húst, vagy épp daráják, ami megy a hurka-kolbászba. A zsírkockákat kifőzik.

 

Terülj-terülj asztalkám - disznóságok

 

A szalonnát is szépen formálják és vágják, besózzák, előkészítik a füstöléshez. Készül a disznósajt, a hagymás vér, és jöhet a hurka- és kolbásztöltés a hurkatöltő segítségével. A disznóvágáshoz, a húsfeldolgozáshoz és a hurkatöltéshez beszerezhetjük eszközeinket a primanet.hu webáruházból!

Az eszközök

A hurka- és kolbásztöltéshez először is szükségünk lesz egy húsdarálóra és abálókosárra. A húst, majd az abált részeket a nyers májjal le lehet darálni. Kelleni fog egy nagy keverőtál, amiben összekeverjük a hozzávalókat, és ebben fűszerezzük is a hurkát. Amire még szükségünk lesz, az a bél, és persze a hurkatöltő. 

A fekvő hurkatöltő többféle méretben is elérhető űrtartalom szempontjából. Kinyomó dugattyúja vagy töltőcsöve lehet szilikonos vagy inox fém, a teste rozsdamentes acélból készül, és öntöttvas az alapja. A kézi meghajtással finoman adagolható a hurka vagy kolbásztöltelék a bélbe. 

Továbbá szükségünk lehet csontfűrészre, csontozókésekre, bárdra és lánckesztyűre is a biztonságos munkához. Készüljünk fel időben erre a különleges és tradicionális eseményre, hogy a végén egy igazi finom disznótorossal ünnepelhessük meg a munka elvégeztét!