Megújulva várja a látogatókat a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

A Baranya megyei Zengővárkonyban működő, a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapon át zárva lévő Míves Tojás Múzeum megújult kiállítási anyaggal, a tárlatot gazdagító interaktív elemekkel várja újra látogatóit.

Nienhaus Rózsa, a fennállásának idén huszadik évfordulóját ünneplő, a veszélyhelyzet elrendelése óta zárva lévő gyűjtemény vezetője közölte, hogy május 30-tól fogadják ismét az érdeklődőket a Mecsek legmagasabb hegycsúcsának lábánál lévő település múzeumában. Mint mondta, az intézmény megújulása tavaly kezdődött a kiállítás átrendezésével: négyezer tárgyat tisztítottak meg és helyeztek vissza a vitrinekbe és tároló fiókokba. Gazdagodott a tárlat egy érintőképernyős kijelzővel is, valamint mostantól Krisztus keresztútjának kézi karcolással, libatojásokon megjelenített stációi is láthatók a múzeumban.

 

Megújulva várja a látogatókat a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

 

Közölte: a kényszerpihenő alatt a jubileum alkalmából képzőművészeti pályázatot hirdettek meg gyerekeknek, és a beadott több mint száz pályaműből a pécsváradi Fülep Lajos Művelődési Központban május 31-től kiállítást rendeznek. A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és egyebek mellett a dróttal díszített tojások is. A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel; Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

 

MTI/T.D.