Kiváló évjárat Villányban

A Villányi hegyközségi tanácsának titkára közölte: a 2500 hektáros szőlőtermő-területen szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó.

Nagy Gergely elmondta, hogy a szüret a borvidék testes és karakteres vörösborait adó Cabernet Franc (330 hektár) és Sauvignon (437 hektár) betakarításával ér véget. Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő, ugyanis az idei kiemelkedően jó évjárat teljesen alkalmas késői szüretelésű borok (Hárslevelű, Olaszrizling) készítésére - tette hozzá. A száraz, meleg őszi idő egyszerre kedvezett a korai és késői érésű szőlőfajtáknak is.

 

A villányi termés minősége kiemelkedően jó

A villányi termés minősége kiemelkedően jó

 

Az augusztus elején, szeptember végén szüretelt Olaszrizling, Portugieser, valamint az illatos fehérborok és több tucat rosébor is már forgalomba került a borvidékről - ismertette a hegyközségi titkár. A termés mennyiségét Nagy Gergely úgy becsülte, hogy az a villányi átlag felső értékéhez, hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni.

 

MTI/T.D.