Pécs

Megújult a pécsi Dóm tér

Megújult a pécsi Dóm tér

Soltész Miklós a pécsi székesegyház előtti, a nemrég hatszázmillió forintos kormányzati támogatással felújított Dóm tér átadásán kiemelte: az egyházak, azon belül a katolikus egyház közösséget teremt és a közösséget szolgálja.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára utalva, hogy az elmúlt évtizedek pécsi fejlesztései olykor harcok és küzdelmek árán jöhetett létre, így fogalmazott: a harc és a küzdelem szolgálja a hit és a közösségek megőrzését és erősítését, az emberek segítését. Udvardy György pécsi megyéspüspök beszédében felidézte: a székesegyház előtti teret 1891-ben építették, jelentősebb felújítására csak egy alkalommal volt példa története során. A mostani fejlesztés szerinte a jövőben mind a hívőket, mind a Pécsre érkező turistákat is szolgálni fogja, az a "befogadás tere" lesz.

 

Megújult a pécsi Dóm tér

Udvardy György pécsi megyéspüspök szentelte fel a több mint 4 ezer négyzetméteres Dóm teret

 

Páva Zsoltó, a baranyai megyeszékhely polgármestere elmondta: Pécs szerencsés abban a tekintetben, hogy a város székesegyháza olyan magával ragadó teret mondhat magáénak, mint egyes itáliai városokban. Hozzátette: a területen elvégzett burkolatcsere emeli Pécs turisztikai vonzerejét és a közösséget is szolgálja. Hoppál Péter országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a küllemében méltó teret azok az emberek, lelkek töltik meg igazi tartalommal, akik használják. Reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedekben, évszázadokban mind a térre érkező hívők, mind a világi tömegek megteremtik ezt a tartalmi egységet. Az ünnepi szentmisét követően tartott átadóünnepségen Udvardy György pécsi megyéspüspök szentelte fel a több mint 4 ezer négyzetméteres Dóm teret, amelyen az elmúlt hónapokban teljes burkolatcserét hajtottak végre, két új ivókutat építettek rá, és megoldották a terület vízelvezetését is.