Pécs

Még mindig vannak jó bankszámlák 2019-ben is

Még mindig vannak jó bankszámlák 2019-ben is

Olcsóbban is tudjuk intézni a bankolásunkat, mint korábban, és ez elsősorban az erős versenynek köszönhető, ami ezt a piacot ma jellemzi. Nézzük meg, hol találkozunk drágulással, és mi az, amire érdemes szavazni!

Szórványos díj emelések, és néhol díj csökkentés

 

Több bank is emeli a közeljövőben a bankszámlák költségeit, ezek közé tartozik a Budapest Bank vagy a CIB. A K&H már emelte a díjakat  áprilisban, most újabb emelési ‘részlet’ következik.

Sokan érintettek más változásokban is: számos terméket levesznek a palettáról, így például a Díjcsökkentő Prémium csomag is megszűnt az MKB-nál. A bankszámlák kivezetése azt jelenti, hogy nem lehet új szerződést kötni ezekre, de a meglevő számlák megmaradnak.

 

Hány költség nő párhuzamosan?


Szerencsére az inflációkövető emelések esetében nem kell hatalmas összegekre gondolni. A lakossági számláknál jellemző például, hogy az egyik cégnél 13 forintot emelnek a havidíjon, az éves kártyadíj-emelés pedig 160 forint. Ezek még összeadódva sem döntenek be senkit anyagilag.

2019 márciusában általában 3,7 százalékos inflációt mértek, így a banki termékek eléggé szerényen követik ezt a drágulási szintet.

Ám érdemes körülnézni a piacon, ha olyan számlánk van, amelynek a havi díja mellett a tranzakciós díja, vagy más költsége is nő. Előfordulhat, hogy most már ideje más helyet keresnünk a pénzünknek.

 

Az ingyenes számlák elérhetőek

 

Jó tudni, még mindig léteznek a közelmúltban újra felbukkant ingyenes bankszámlák. Van olyan konstrukció, amelynél nincs havi, tranzakciós, átutalási díj, éves kártyadíj és készpénzfelvételi díj sem. Az egyik legismertebb ingyenes bankszámlánál pedig 2019-ben már nemcsak az első, hanem az első két év is díjmentes lett.

Vannak egyébként számlák, amelyek olcsóbbá váltak; például a Magnet is kedvezőbbé tette egyik termékét.

 

Nem mindenkinek kerül ugyanannyiba

 

Az aktív kártyahasználat értékesebb ügyfelekké tesz

 

Amikor számlát választunk, alapvetően három tényezőtől fognak függeni a költségeink. A jövedelem, az itt elhelyezett megtakarításunk mértéke, és az aktív kártyahasználat mind olyan elemek, melyeknek megfelelően bekategorizál minket a bank. Aki például csak egy-két ezer forintot tart a számláján és nem mozgatja a pénzét, az nem számít ‘nyerő’ ügyfélnek. Így drágábban vezeti számára a pénzintézet a számlát.

A készpénzfelvételek száma, azok átlagos összege, az, hogy a közüzemi díjakat a számlánkról vonatjuk-e le, mind meghatározza, hogy passzív, aktív vagy dinamikus ügyfélnek számítunk-e.

Amennyiben új szolgáltatást keresünk, érdemes olyan online kalkulátorral kiszámolni, melyik a legkedvezőbb a számunkra, amelyik figyelembe veszi a fenti jellemzőinket is. Így pontosabban megkapjuk, melyik banknál mire számíthatunk.

 

Júniustól csökkennek a bankok terhei

 

Még egy dologra érdemes lesz odafigyelni a közeljövőben: csökkennek a lakossági számlák illetékterhei, ám nem biztos, hogy automatikusan ennyivel olcsóbban kapják az ügyfelek a szolgáltatást. Erre ugyanis nincsenek kötelezve a pénzintézetek.

Már márciusban figyelmeztettek a szakemberek, az ügyfeleknek érdemes odafigyelni júniusban. A bankok ugyanis az új, átalánydíjas vagy olcsóbb csomagokba nem biztos, hogy automatikusan átteszik majd ügyfeleik számláit. A teendő tehát az, hogy ha szeretnénk, kezdeményezzük és kérjük az új szerződést.