Pécs

Kilencmilliós lakáshitel a legnépszerűbb

Kilencmilliós lakáshitel a legnépszerűbb

Minden korábbi előrejelzés ellenére továbbra is robog előre az ingatlanpiac, és úgy kapkodják el a hiteleket, mint a cukrot. Nézzük meg közelebbről, mi okozza ezt a helyzetet, és mi lehet a jövő a lakáspiacon!

A hirdetők egymást inspirálják

Már évek óta folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, amit az okoz, hogy a kereslet nagyobb, mint a kínálat.

Igaz, a valós árak nem olyan magasak, mint amiket a hirdetésekben látunk. Aki eladni készül lakását vagy házát, először az egyetlen helyen tájékozódik, ahol ezt megteheti, a hirdetési oldalakon. Emellett persze még a közvetítők adhatnak iránymutatást, de ők nem arra szokták ösztönözni a tulajdonosokat, hogy szerény árat adjanak meg, hiszen a jutalékukat csökkentenék ezzel.

Az ingatlan adás-vételi weboldalakon jelenleg hihetetlen árakat találunk. Főleg a budai hegyvidéki övezet van hagyományosan túlárazva. A ‘talán megveszik, ha más is ennyiért adja’ mentalitás miatt több milliót hozzácsapnak a tulajdonosok a reális árhoz, elsősorban Budapesten.

A szakértők azt is tudják, mennyivel kevesebbért kelnek el az ingatlanok. Az eladási ár a használt lakásoknál 5 százalékkal alacsonyabb is lehet. A vevők egyébként, minél jobban kúsznak fel az árak, annál inkább alkudnak, ők sok esetben 20 százalékkal alacsonyabb árról indítanak.


Az érdeklődők kijebb mennek egy körrel

A külföldi - nagyrészt ázsiai - befektetők érdeklődése miatt is emelkedő ingatlanárak különböző megoldásokra késztetik azokat, akik most keresnek ingatlant.

Jellemző a kedvezőtlenebb fekvésű, kevésbé patinás övezetekre való áttérés a fővárosban. Aki például a most már igencsak megdrágult XIII. kerületben nézett eddig lakást, az most már kijjebb, Angyalföldön, az Árpád-híd környékén keresgél.

Ez a folyamat most már az agglomeráció ingatlanárait is felvitte. Egyedül a Duna-kanyarban nem mozdulnak az árak egyes településeken.


Lakás vásárlás hitel segítségével


A 8-10 millió forintos hitel a legnépszerűbb

A másik megoldás, amivel utol érhetik a szerényebb anyagi helyzetűek a vágtató árakat, a lakáshitelek igénybevétele. 2018 első felében 53 ezer ilyen hitel szerződést kötöttek meg, ami 18 százalékos emelkedés. A 2014-es első féléves állapotot pedig nem kevesebb, mint 65 százalékkal múlta felül a megkötött szerződések száma.

Átlagolva az igényelt hitelösszegeket, az ügyfelek 8-10 millió forintot vesznek fel. Ez egyébként jóval magasabb, mint amekkora összeget pár évvel ezelőtt igényeltek a lakáshitelért folyamodók.