Pécs

Világítás kialakítása a gyerekszobában

Világítás kialakítása a gyerekszobában

A gyerekszobára is ugyanazok a világítás alapszabályok érvényesek, mint otthonunk többi helyiségére, amikor megtervezzük azt. Annyi a különbség, hogy sokkal jobban kell figyelnünk a biztonságra.

Tervezés előtt

Mielőtt nekiállunk a világítás megtervezésének, van néhány kérdés, amelyet érdemes átgondolni. Először is a gyermek kora: ha újszülöttnek, kisbabának szeretnénk gyerekszobai világítást, akkor "annyi a dolgunk", hogy a világítás mellett az árnyékolást kell megoldanunk. A természetes napfény bár a legjobb fényforrás, a babák nappali alvásának jót tesz az elsötétített szoba.

Ahogy egyre inkább fejlődik az egészen pici babák látása, úgy fogja őket lenyűgözni a kontrasztok után a színek világa. Ám nem véletlen, hogy a nekik szánt lámpatesteknél még a visszafogott, halványabb, kevésbé erőteljes színek dominálnak.

Ha totyogóknak vagy nagyobbacskáknak szeretnénk lámpákat választani, akkor valószínűleg a gyerekszoba még leginkább a játékról szól (és persze az alvásról), ehhez kell a fényeket igazítani. Ahogy pedig nőnek, úgy szorul háttérbe a játék, és kerül át a hangsúly a tanulásra, kikapcsolódásra és pihenésre. Náluk már ezeket a funkciókat is figyelembe kell venni a dizájn mellett.

Lámpatípusok

A világítás megtervezéskor először a gyerekszobába beáramló természetes fénnyel foglalkozzunk. Mikortól és meddig süt be a nap, mikor van valóban szükség a mesterséges fényekre. A lámpa kiválasztásánál a főfény, a kiegészítő fény és a hangulatvilágításhoz szükséges darabokat kell megtalálnunk.

Először is jöhet a főfény helyének megtalálása, amelyet általában a szoba közepére helyezünk. Ha több főfényre van szükségünk, akkor is igyekezzünk szimmetrikusan felhelyezni őket. A főfény a gyerekszoba esetében általában olyan mennyezeti lámpa vagy függeszték szokott lenni, amely több fényforrást is tartalmaz, akár még irányíthatóak is, de például lehetnek falba süllyesztett spotlámpák is. Kialakításban és dizájnban rendkívül színes a választék.

A kiegészítő fények alatt azokat plusz fényforrásokat értjük, amelyek a helyiség egy adott funkciójának használatához kellenek. Ilyen például egy fali lámpa az olvasó sarokban, vagy egy asztali lámpa a tanuláshoz. Szerencsére ma már kollekcióban is kaphatóak a lámpák, így lehet egységes a stílusuk, és szépen illeszkedik a szoba berendezéséhez, dekorációjához.

Emellett pedig fontos szerepet kap a hangulatvilágítás is, amelytől tud még barátságosabb lenni a gyerekszoba. Sokszor csak az éjszakai fényeket értjük ezalatt, pedig egy-egy meleg és lágy fényű lámpa az ébredést és az estére hangolódást is kiegyensúlyozottabbá teheti, még a nagyobb gyerekek esetében is.

Biztonsági kérdések

Nem véletlenül mondják azt a szakértők, hogy gyerekszobába kifejezetten gyerekszobába való lámpát válasszunk, mert ezek biztos, hogy olyan minőségi és biztonsági előírásoknak is megfelelnek, amelyekkel megelőzhetőek a balesetek. Természetesen törekedni kell arra, hogy a kisgyermek ne érhessen el a lámpatestet, illetve a fali lámpák is megfelelően legyenek rögzítve.